Als startende ondernemer sta je voor veel keuzes: maak je een website of hou je het bij een Facebook-pagina? 🌐 Kies je azuurblauw of hemelsblauw voor je logo? 🎨
Maar één van de belangrijkste keuzes die je moet maken is toch wel jouw ondernemingsvorm: eenmanszaak of vennootschap.
Geen idee wat het beste is voor jou? We nemen je mee door de belangrijkste verschillen tussen een eenmanszaak of vennootschap.
Wat is een eenmanszaak?
Een eenmanszaak is de eenvoudigste onderneming die er bestaat. Het woord zegt het zelf: in een eenmanszaak ben je alleen. Je mag wel personeel in dienst nemen, maar jij hebt het alleen voor het zeggen. Alles wat de eenmanszaak verdient is van jou en voor jou (nadat de belastingdienst gepasseerd is weliswaar 😉).
Een groot nadeel van een eenmanszaak: aansprakelijkheid. Ook wanneer je schulden maakt is er geen onderscheid tussen jouw vermogen en dat van je eenmanszaak. Jij bent persoonlijk aansprakelijk. Dat wil dus zeggen dat men beslag kan leggen op bijvoorbeeld jouw woning wanneer je jouw schulden niet kan terugbetalen. 😬
Een eenmanszaak is gemakkelijk op te zetten, je hoeft er niet voor naar de notaris ofzo. Het enige wat je moet doen is je inschrijven in de Kruispuntbank van ondernemingen. Dat kan je doen via een ondernemingsloket (of je boekhouder).
Ook qua administratie is een eenmanszaak relatief eenvoudig. Een enkelvoudige boekhouding is voldoende: je hoeft enkel je inkomsten en uitgaven te registreren.
Op vlak van belastingen wordt het met een eenmanszaak ook niet zo ingewikkeld: jouw winst wordt belast in de personenbelasting. Dat heeft als grote nadeel dat je bij een hoge winst ook veel belasting zal moeten betalen.
Wat is een vennootschap?
Richt je een vennootschap op, dan creëer je een aparte juridische entiteit. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar komt er in feite op neer dat wat van de vennootschap is, niet automatisch ook van jou is, zelfs al ben jij de enige aandeelhouder en bestuurder van de vennootschap.
Een vennootschap richt je op door zogenaamde statuten op te stellen. Voor sommige vennootschapsvormen zoals een BV moet je daarvoor naar de notaris, en moet er ook een financieel plan opgesteld worden. In dat geval is er ook beperkte aansprakelijkheid: jij kan niet (of beperkt) aansprakelijk gesteld worden voor schulden van de vennootschap.
Andere vennootschapsvormen zoals een CommV of een VOF zijn eenvoudiger op te richten. Je hoeft er niet voor naar de notaris, je kan de statuten gewoon zelf opstellen. Nadeel daar is dat je persoonlijk aansprakelijk blijft.
In een vennootschap kan je (afhankelijk van de vennootschapsvorm) alleen of met meerdere personen werken. 👯♀️ Wil je samen met een zakenpartner dus een onderneming starten, dan kan een vennootschap een goede keuze zijn.
Maar ook wanneer je alleen start kan je overwegen om een vennootschap te starten. In een vennootschap heb je namelijk meer ruimte voor fiscale optimalisatie. Dat kan voordelig zijn wanneer je verwacht een hoge winst te behalen. 💸
De administratie van een vennootschap is complexer dan bij een eenmanszaak. Hoewel het in sommige gevallen niet verplicht is, is het wel aan te raden een dubbele boekhouding te voeren. Dat betekent dat je niet enkel je inkomsten en je uitgaven moet bijhouden, maar ook hoe dit allemaal betaald wordt. Dat brengt meer werk met zich mee en maakt het wat ingewikkelder.
Wat moet je nu kiezen? 🤔
Eenmanszaak of vennootschap: wat is voor jou nu de beste optie?
Als je met meer dan 1 persoon een onderneming wil starten, als je een risicovolle activiteit start en je privé vermogen wil beschermen door de beperkte aansprakelijkheid van een vennootschap, of wanneer je fiscaal wil gaan optimaliseren wanneer je een hoge winst verwacht, dan kan een vennootschap een goede keuze zijn.
Hou je het liever eenvoudig, moet je je onderneming van 0 opstarten zonder enig idee van inkomen of winst, of houdt jouw activiteit weinig risico in, dan kan een eenmanszaak voor jou een betere keuze zijn.
Dus zoals je merkt, is de keuze eenmanszaak of vennootschap geen one-size fits all. Het is een keuze die heel sterk afhangt van jouw persoonlijke situatie, jouw zelfstandige activiteit en jouw voorkeur.