Meewerkende echtgenoot

16 februari 2025

Heb je ooit al overwogen om je wederhelft in te schakelen in jouw onderneming? Dan wordt jouw partner een zogenaamde ‘meewerkende echtgenoot’. Voordat je al te enthousiast het beheer van jouw mailbox of het uitsturen van facturen delegeert aan jouw partner, is het goed om te begrijpen wat dit statuut inhoudt en wat de voorwaarden zijn. Dat heeft wel wat voordelen, maar je houdt best wel met enkele regeltjes rekening.

Wie kan meewerkende echtgenoot zijn?

We spreken wel van meewerkende ‘echtgenoot,’ maar je hoeft niet getrouwd te zijn om van het statuut gebruik te kunnen maken. Je moet gehuwd zijn, of wettelijk samenwonend met een partner met een zelfstandige activiteit.

Daarnaast moet je ook effectief meewerken in de zaak van jouw partner, en dat op regelmatige basis, ofwel minstens 90 dagen per jaar (en nee, morele ondersteuning telt niet mee 😜). 
Jouw eigen inkomen uit een zelfstandige activiteit mag ook niet meer bedragen dan 3.000 euro.

Wanneer val je uit de boot?
– je werkt niet effectief mee of op onregelmatige basis
– jouw eigen zelfstandig inkomen bedraagt meer dan 3.000 euro
– je een persoonlijk inkomen hebt uit een activiteit als werknemer of ambtenaar, of een vervangingsinkomen dat jou recht geeft op sociale zekerheid. 

Let op! Je kan enkel meewerkende echtgenoot zijn in een eenmanszaak. Heeft jouw partner een vennootschap, dan kan je enkel als bedrijfsleider, en dus als zelfstandige (al dan niet in bijberoep) aan de slag in de zaak van jouw partner.

Kom je niet in aanmerking voor het aparte statuut van meewerkende echtgenoot omdat je bvb meer dan halftijds in loondienst werkt? No worries, je kan nog steeds af en toe bijspringen. Jouw sociale zekerheidsrechten worden dan gedekt door jouw job in loondienst.

 

Wat houdt het statuut van meewerkende echtgenoot in?

Als meewerkende echtgenoot moet je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, en dat ten laatste de dag dat je start als meewerkende echtgenoot.

Dat wil zeggen dat je ook sociale bijdragen moet betalen. Yep, net zoals al die andere zelfstandigen.

Waarom zou je dat doen, vraag je?
Je bent dan verzekerd zoals een zelfstandige in hoofdberoep. Je bouwt op die manier dus zelf pensioenrechten op, krijgt een uitkering bij arbeidsongeschiktheid, hebt recht op terugbetaling ziekteverzekering enz. Je krijgt dezelfde sociale bescherming als een zelfstandige in hoofdberoep.

Hoe zit het met de belastingen?

Als meewerkende echtgenoot kan jouw partner een deel van zijn zelfstandig beroepsinkomen aan jou toewijzen. Dit wordt dan gezien als een eigen beroepsinkomen van jouw als meewerkende partner. Je kan hiervan ook jouw eigen beroepskosten aftrekken.

Dat maakt het ook fiscaal interessant om te starten als meewerkende echtgenoot. Op die manier zal je minder belastingen betalen op het gezamenlijke beroepsinkomen. En minder belasting betalen, daar heeft niemand iets op tegen, toch?

Jouw sociale bijdragen als meewerkende echtgenoot zullen worden berekend op het netto beroepsinkomen dat je op deze manier opneemt in jouw belastingen. 

 

Conclusie: teamwork makes the dream work

Als meewerkende partner bestaat er een apart statuut, waardoor je via de zelfstandige activiteit van jouw partner ook zelf sociale zekerheidsrechten kan opbouwen, door mee te helpen in de zaak van jouw partner.

Naast de opbouw van eigen sociale zekerheidsrechten, is er ook fiscaal een voordeel voor jullie beiden, omdat het zelfstandige inkomen voor een deel aan jou als meewerkende echtgenoot kan worden toegewezen.

Er zijn weliswaar voorwaarden verbonden om van dit statuut gebruik te kunnen maken. Daarnaast moet je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, en ook sociale bijdragen betalen. 

Wil je graag meer nieuws en tips?

Laat jouw e-mailadres hier achter en ontvang interessante nieuwtjes en tips waarmee je aan de slag kan.