Ondernemers en hun cashflow, het is vaak een haat-liefde verhouding. Krijg jij een halve paniekaanval wanneer je naar je bankrekening kijkt? Of kijk je er gewoon liever niet naar? Dan is de kans groot dat je een cashflowprobleem hebt.
Een gezonde cashflow is van onschatbare waarde als je jouw bedrijf wil uitbouwen en laten groeien. In deze blogpost gaan we dieper in op wat cashflow precies is, en hoe je kan werken naar een gezonde cashflow.
Wat is cashflow?
Het woord zelf geeft de betekenis al aan: cashflow is het binnen en buitengaan van geld in je onderneming. Je kan je onderneming vergelijken met een groot waterreservoir, en de cashflow het water dat erin en eruit stroomt. Te weinig water? Je onderneming droogt op. Te veel water? Dat is doorgaans geen probleem, al weet je best wel waar de kraan zit 🙂
Waarom is een gezonde cashflow zo belangrijk?
Een gezonde cashflow is cruciaal voor een onderneming omdat het zorgt dat je onderneming kan blijven draaien. Je betaalt er jouw facturen mee, jouw loon, huur, en je kan investeren in de groei van jouw onderneming. Het is de levensader van je bedrijf. Zonder een stabiele stroom van geld, wordt je onderneming een dorre woestijn waar niets kan overleven.
Cashflow is geen winst
Het is belangrijk om te weten dat cashflow en winst 2 verschillende dingen zijn. Ze hebben weliswaar met elkaar te maken, maar zijn niet hetzelfde. Je kan winst hebben op papier en toch een ongezonde cashflow hebben. Denk maar aan een klant die jouw factuur niet betaalt. Je hebt winst, maar geen geld. Maar dat geld heb je wel nodig om jouw kosten te betalen.
Hoe pak je cashflow aan?
1. Begrijpen
Begrijp goed wat er binnenkomt en buitengaat. Maak er een gewoonte van om je inkomsten en uitgaven te controleren. Zo voorkom je verrassingen. Zorg dat je weet waar elke euro vandaan komt en naartoe gaat.
2. Plannen
Door je cashflow te begrijpen ga je ook vooruit kunnen plannen. Gebruik de cijfers van het verleden om de toekomst te gaan voorspellen.
3. Opvolgen
Plannen is de start, maar als je dit in de praktijk niet gaat opvolgen is het een maat voor niets. Leg je cashflowplan naast jouw werkelijke inkomsten en uitgaven, en kijk waar de verschillen zitten. Daar kan je uit leren om in de toekomst nog beter te gaan plannen.
4. Buffer
Leg een financiële buffer aan. Zo bescherm je jezelf en jouw onderneming tegen cashflowschommelingen of tegenslagen.
Bekijk de focussessie ‘Je cashflow onder controle’
In deze focussessie gaan we aan de slag met jouw cashflow.
Je leert niet alleen hoe je jouw cashflow in kaart kan brengen, maar ook hoe je van daaruit een budget kan opmaken, zodat je kan gaan opvolgen en bijsturen.
Je krijgt ook concrete actiepunten hoe je jouw eigen cashflow kan gaan verbeteren, en hoe je een buffer kan gaan opbouwen binnen jouw onderneming.
Dit is een unieke kans om jouw onderneming financieel sterker te maken. Bekijk hem nu.
Je cashflow onder controle
⭐ Hoe zorg je dat je altijd genoeg geld op je rekening hebt staan om jouw facturen te betalen?
⭐ Hoe kan je jouw inkomsten en uitgaven gaan voorspellen en plannen?
⭐ Hoe bouw je een financiële buffer op?