Voorafbetalingen: een must of een optie?

1 april 2024

Voorafbetalingen doen als zelfstandige. Misschien heb je er al wel eens van gehoord. Of klinkt het voor jou een beetje als een ver-van-mijn-bed-show. Na deze blogpost weet je precies waar het over gaat, en waarom het belangrijk is dat je als ondernemer weet hoe het zit.

 

Wat zijn dat eigenlijk, voorafbetalingen?

Voorafbetalingen zijn eigenlijk een soort voorschot dat je betaalt op de belastingen die je verwacht te moeten betalen op je inkomen voor dat jaar.

Je kan het vergelijken met de bedrijfsvoorheffing van werknemers. Die wordt ook tijdens het jaar afgehouden van het loon, en zo kan je vermijden dat je een hoge belastingafrekening krijgt. Met voorafbetalingen werkt het net hetzelfde.

 

Niet verplicht, maar wel aan te raden

Er is geen verplichting om voorafbetalingen te doen. Al is het wel verstandig om dat wel te doen. Doe je het niet, dan ga je namelijk meer belastingen betalen.

Het zit zo: op jouw inkomsten krijg je een belastingverhoging aangerekend. Door voorafbetalingen te doen, kan je die verhoging helemaal of gedeeltelijk wegwerken.

De belastingverhoging bedraagt in 2024 9%. Dat is meer dan in 2023, toen was dat maar de helft. Het is dus nog meer dan vroeger aan te raden om voorafbetalingen te doen.

Hoe vroeger op het jaar je voorafbetaalt, hoe sneller je de belastingverhoging zal kunnen wegwerken.

Is de belastingverhoging kleiner dan 100 euro, dan wordt ze niet toegepast.

 

Geen verhogingen als starter in hoofdberoep

De eerste drie jaar nadat je start in hoofdberoep wordt er geen belastingverhoging toegepast als je niet of te weinig voorafbetaalt. Toch is het ook dan verstandig om te beginnen met voorafbetalingen. Zo kan je een grote belastingafrekening voorkomen en ben je meteen ook al gewend aan het systeem, eens je meer dan 3 jaar bezig bent. Je krijgt ook een kleine belastingvermindering, ook wel een bonificatie genoemd, als je toch voorafbetaalt.

Als ondernemer in bijberoep ontsnap je dus niet aan de verhogingen. Tenzij uiteraard de belastingverhoging kleiner is dan 100 euro, maar dat is onafhankelijk van het statuut in bijberoep.

 

Wanneer en hoeveel voorafbetalen?

Je kan eigenlijk op elk moment voorafbetalingen doen, maar er zijn een paar data die je echt moet onthouden: 10 april, 10 juli, 10 oktober, en 20 december. Dat zijn de 4 termijnen die je in gedachten moet houden. Na elke termijn wordt het belastingvoordeel dat je krijgt een beetje kleiner.

Voor 10 april krijg je een voordeel van 12% op het betaald bedrag, tot 10 juli is dat 10%, tot 10 oktober zakt het naar 8%, en vanaf dan tot 20 december is het 6%.

En het bedrag? Dat hangt af van hoeveel winst je verwacht te maken. Op basis van die winst moet je dan eerst afleiden hoeveel belasting je verwacht te moeten betalen. Van daaruit kan je dan jouw voorafbetalingen optimaliseren.

 

 

Maak het jezelf gemakkelijk

Nu denk je misschien: “Dit klinkt ingewikkeld.” Dat hoeft echt niet. Met een goeie tool is dat helemaal niet zo moeilijk. In Be yOur Own Bookkeeper vind je niet alleen een rekentool om op basis van jouw inkomsten de verwachte belasting te berekenen,  maar ook een tool om jouw voorafbetalingen optimaal te kunnen gaan plannen, zodat je geen belastingverhoging moet betalen.

 

Conclusie

Voorafbetalen is dus weliswaar niet verplicht, maar in feite wel een must. Doe je het niet, dan ga je onnodig meer belastingen betalen, terwijl je dat kan vermijden door jouw voorafbetalingen slim te plannen.

Kan je hulp gebruiken, dan vind je in Be your Own Bookkeeper de nodige rekentools waarmee je zelf aan de slag kan.

 

 

 

Wil je graag meer nieuws en tips?

Laat jouw e-mailadres hier achter en ontvang interessante nieuwtjes en tips waarmee je aan de slag kan.