Je hebt je zaak opgestart, en daarbij heb je bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) een handelsnaam geregistreerd.
Maar wat betekent dat eigenlijk, die handelsnaam? Mag iemand anders bijvoorbeeld zomaar een zaak starten met dezelfde naam?
Het is heel belangrijk dat je weet dat er een onderscheid is tussen een handelsnaam en een merknaam.
Met een handelsnaam identificeer je jouw onderneming. Een handelsnaam beschermt jouw naam binnen het gebied waarbinnen je actief bent. Frituur “‘t Hoekske” in Oostende, zal er weinig tegen kunnen inbrengen wanneer iemand in Sint-Truiden zijn frituur ook “t Hoekske” noemt. Een webshop die in heel Vlaanderen actief is, zal zich wel kunnen verzetten tegen een andere Vlaamse webshop die dezelfde naam aanneemt.
Een handelsnaam geeft jou dus automatisch een zekere bescherming, maar is afhankelijk van jouw activiteit en de locatie waar je die uitoefent.
Bij een merknaam is dat anders. Met een merknaam kan je jouw product of diensten onderscheiden. Een merknaam krijg je niet automatisch. Je moet jouw merk expliciet laten registreren om bescherming van jouw merk te kunnen krijgen. Een merknaam kan wel een handelsnaam zijn, maar een handelsnaam is dus niet automatisch een merknaam.
Je kan je merk laten registeren bij het BOIP. Na registratie is je merk beschermd in de hele Benelux.
Onthoud dus dat een handelsnaam je wel enige bescherming geeft, maar veel minder dan een merknaam. Een merknaam heeft meer juridische waarde en uitgebreidere bescherming dan een handelsnaam.