Wat moet je weten wanneer je start als student-zelfstandige

8 oktober 2023

Je bent student, en je broedt op een idee waarvoor je graag een onderneming wil opstarten.
Kan dat zomaar terwijl je studeert? Hoe begin je daaraan? Waar moet je rekening mee houden? En hoeveel mag je dan eigenlijk verdienen?

Ben je een student en wil je graag ondernemen? Dan bestaat er voor jou een apart statuut: student-zelfstandige! 🙌 

Maar hoe start je hiermee en waar moet je rekening mee houden? Hierbij een aantal tips.

In principe moet je gewoon als student een onderneming opstarten. Maar pas op, niet iedereen wordt zomaar als student beschouwd voor het statuut van student-zelfstandige. Er zijn 2 voorwaarden:

  • Je bent tussen de 18 en 25 jaar oud
  • Je volgt een opleiding van minstens 27 studiepunten of 17 lesuren per week

Je kan student-zelfstandige zijn via een eenmanszaak of vennootschap. 🤝

Hoeveel mag je eigenlijk verdienen als student-zelfstandige? 🤑 

Als student ben je ten laste van jouw ouders, krijg je medische kosten terugbetaald via het ziekenfonds van jouw ouders en krijgen jouw ouders het groeipakket (kinderbijslag) voor jou. Wil je dat zo houden? Dan moet je erop letten dat jouw inkomen niet te hoog is. Er zijn verschillende bedragen waar je rekening mee moet houden.

Sociale bijdragen

Als student-zelfstandige moet je net als elke andere ondernemer aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en sociale bijdragen betalen. De eerste 3 jaar moet je dan de voorlopige minimumbijdragen betalen van € 95,88 per kwartaal. Na 3 jaar wordt de voorlopige bijdrage berekend op jouw inkomsten als zelfstandigen van 3 jaar voordien.

Eens jouw definitieve inkomsten bekend zijn, worden de definitieve bijdragen berekend. Dan wordt gekeken of de voorlopige bijdragen voldoende waren. Er zijn dan 3 mogelijke situaties als student-zelfstandige:

  • Jouw netto-inkomen is lager dan € 8.204,60: je hoeft geen sociale bijdragen te betalen. De voorlopige bijdragen die je hebt betaald krijg je terug. Doorgaans is dat na 2 jaar (eens jouw definitieve inkomen gekend is)
  • Jouw netto-inkomen ligt tussen € 8.204,60 en € 16.409,20: je betaalt 20,5% sociale bijdragen op het bedrag boven € 8.204,60
  • Jouw netto-inkomen is hoger dan  € 16.409,20: je betaalt sociale bijdragen zoals een zelfstandige in hoofdberoep. In dit geval ben je voor het ziekenfonds niet meer ten laste van jouw ouders.

💡Jouw netto-inkomen als zelfstandige  = jouw omzet – jouw kosten – betaalde sociale bijdragen

Wat is het verschil met de andere zelfstandige statuten? Een zelfstandige in bijberoep moet al sociale bijdragen betalen vanaf een netto-inkomen van € 1.815,41. Een zelfstandige in hoofdberoep moet minimumbijdragen betalen van € 866,62, ongeacht zijn inkomen. Als student-zelfstandige moet je dus veel minder sociale bijdragen betalen dan andere ondernemers.

Belastingen

Als student ben je fiscaal ten laste van jouw ouders. Dat wil zeggen dat jouw ouders een extra belastingvoordeel krijgen. Om ook als student-zelfstandige ten laste te blijven mogen jouw belastbare inkomsten niet hoger zijn dan € 7.965. Is jouw ouder een alleenstaande ouder dan is het grensbedrag € 9.120.

⚠️ Ook de inkomsten van een studentenjob tellen mee om deze grens te berekenen. 

Pas wanneer jouw belastbare inkomen hoger is dan € 10.160 blijft, ga je belasting moeten betalen op jouw inkomsten.

Kinderbijslag

Om het recht op kinderbijslag te behouden mogen jouw inkomsten uit jouw zelfstandige activiteit niet hoger zijn dan € 16.409,20. Werk je daarnaast ook nog als jobstudent, dan mag je in dat statuut niet meer dan 600 uur per jaar werken (in Vlaanderen).

Hoeveel kost het om te starten?

Bij het opstarten van een onderneming komen wat kosten kijken. Denk aan opstartkosten, sociale bijdragen en inkomstenbelasting die je zal moeten betalen op jouw inkomen. De opstartkosten zijn dezelfde als voor een andere ondernemer. Met welke kosten je moet rekening houden vind je terug in deze blog! 💻

You’re all set!

Nu weet je alvast waar je moet op letten wanneer je start als student-zelfstandige 🤓
Alvast veel succes met jouw ondernemersavontuur! 🚀

 

(Alle bedragen in deze blogpost zijn van toepassing in 2023.)

Wil je graag meer nieuws en tips?

Laat jouw e-mailadres hier achter en ontvang interessante nieuwtjes en tips waarmee je aan de slag kan.