Jouw voorraad is belangrijker dan je denkt

26 november 2023

Dat je een voorraad moet bijhouden wanneer je producten verkoopt, weet je waarschijnlijk al wel. Maar hoe goed en hoe vaak hou jij jouw voorraad bij? En waarom moet dat eigenlijk? En wat moet er allemaal in die voorraad?

 

Wat zit er allemaal in jouw voorraad?
  • de goederen die je hebt aangekocht om door te verkopen. Ook wanneer je ze nog gaat bewerken om door te verkopen;
  • materiaal, ingrediënten, grondstoffen,… waarmee je goederen gaat maken om te verkopen;
  • verpakkingsmateriaal en transportmateriaal.

 

Waarom moet je die voorraad bijhouden?

De voorraad is belangrijk voor jouw boekhouding, maar zeker ook belangrijk voor het runnen van jouw bedrijf.

Er zijn verschillende voordeel aan het goed bijhouden van jouw voorraad:

  • optimaliseren van jouw cashflow: als jouw voorraad te groot wordt, is dat allemaal geld dat vastzit in jouw voorraad, en dat je dus niet kan gebruiken voor andere zaken. 
  • voorkomen van tekorten of overschotten: door jouw voorraad goed op te volgen, weet je perfect van welk product je moet bijbestellen zodat je jouw klanten op tijd jouw bestellingen kunt leveren.
  • inzicht krijgen: wanneer je jouw voorraad goed bijhoudt, ga je kunnen zien welke producten goed verkopen, en welke minder. Zo weet je op welke producten je meer of minder kan gaan inzetten.

 

Hoe hou je de voorraad bij?

Je kan jouw voorraad bijhouden in een software app, of gewoon in een excel-bestand. Daar zijn geen vaste regels voor. Je werkt jouw voorraad best op regelmatige basis bij. Afhankelijk van de grootte van jouw onderneming en jouw voorraad kan dat dagelijks, wekelijks of maandelijks zijn. Heb je niet zo heel veel voorraad dan kan dat ook één keer per kwartaal of zelfs per jaar. Doe dit zeker en vast aan het einde van het jaar.

 

Jouw voorraad en de boekhouding

Ook voor jouw boekhouding en belastingen is jouw voorraad van belang. En daar laten veel ondernemers zich wel eens aan vangen.

Op het einde van het jaar wordt jouw resultaat namelijk gecorrigeerd met jouw voorraad. Is jouw eindvoorraad groter dan jouw beginvoorraad, dan wil dat zeggen dat je niet alle goederen die je hebt aangekocht, ook hebt verkocht in dat jaar. Daarom worden jouw kosten verminderd met het verschil tussen jouw eindvoorraad en de beginvoorraad. Jouw resultaat (winst) gaat daardoor stijgen.

Het omgekeerde gebeurt wanneer jouw eindvoorraad kleiner is dan jouw beginvoorraad. Het verschil tussen de eindvoorraad en beginvoorraad wordt dan toegevoegd als kost, waardoor jouw resultaat (winst) gaat dalen.

 

Zoals je ziet is een goed voorraadbeheer meer dan alleen weten wat je in huis hebt. Het gaat over het slim beheren van je middelen, inspelen op klantbehoeften en het optimaliseren van je cashflow en winst. 

Wil je graag meer nieuws en tips?

Laat jouw e-mailadres hier achter en ontvang interessante nieuwtjes en tips waarmee je aan de slag kan.