Hoeveel kost de opstart van jouw onderneming?

9 september 2023

Ik durf niet te starten, want ik ben bang van de kosten!

Ben jij dit? Geen zorgen, je bent echt niet alleen! Als het gaat om het opstarten van een onderneming, kunnen de kosten intimiderend lijken. Maar als je weet waar je je kan aan verwachten, valt dat al heel wat beter mee.

 

Hoeveel kost het nu om in België een eenmanszaak op te starten? En met welke extra uitgaven moet je nog rekening houden?

1. Ondernemingsloket: 101 euro 💰

Eén van de eerste stappen bij het opstarten van jouw onderneming is je registreren bij het ondernemingsloket. Ja, je raadt het al, dat kost geld. Don’t worry, het bedrag dat je moet betalen is slechts 101 euro. Niet zo’n heel grote investering voor jouw passieproject, toch? 😎

2. Activatie btw-nummer: doe het zelf of via het ondernemingsloket 📝

Next step: het activeren van je btw-nummer. Het goede nieuws: dit kan helemaal gratis als je het zelf doet! 🆓
Maar heb je hier toch liever hulp bij, dan kan je het ondernemingsloket inschakelen. Zo ben je zeker dat het juist gedana is. Deze service kost je 62 euro exclusief btw. Kies wat het beste bij jou past – bespaar geld of bespaar tijd. De keuze is aan jou!

3. Sociale bijdragen: minimumbedragen 💼

Start je als ondernemer, dan moet je je ook registreren als zelfstandige. En dan ga je ook sociale bijdragen moeten betalen.

De kost hiervan varieert afhankelijk van jouw situatie. Als je begint in bijberoep, dan zijn de minimale sociale bijdragen slechts 95,88 euro per kwartaal. Werk je daarentegen als zelfstandige in hoofdberoep, dan moet je rekening houden met 866,62 euro per kwartaal.

Maar onthoud, deze bijdragen worden berekend op basis van je winst. Dus als je zaak groeit en bloeit, zullen de bedragen voor sociale bijdragen hoger worden. Maar dat betekent ook dat je goed bezig bent natuurlijk! 😃💼💪

4. Gemeente- en provinciebelasting

Afhankelijk waar je woont, ga je voor jouw onderneming ook jaarlijks gemeente- en provinciebelasting moeten betalen. Dat is niet alle gemeentes en provincies het geval, maar het zijn uitzonderingen waar je dat niet moet betalen. De belasting wordt berekend op basis van de oppervlakte van jouw bedrijf. Daarvoor krijg je een aangifteformulier toegestuurd.

De tarieven van deze belasting verschillen per gemeente en provincie maar liggen voor kleine ondernemingen meestal tussen de 60 – 150 euro.

5. Kosten boekhouding 📚

Ah, boekhouding, het favoriete onderwerp van elke ondernemer… niet? Als je een onderneming hebt, dan kom je onder die boekhouding niet uit. Hoewel de kosten van boekhouding kunnen variëren, is het belangrijk om ze bij te houden. Gelukkig zijn er verschillende opties, van zelf boekhouden tot het inhuren van een externe boekhouder of accountant. Informeer je op voorhand over de kosten waar je je aan kan verwachten.

 

De kosten die hierboven werden opgesomd, zijn de kosten waar je hoedanook mee te maken krijgt. Uiteraard kan het zijn dat je nog met andere kosten te maken krijgt wanneer je jouw ondernemer wil opstarten. Misschien moet je investeren in een handelspand, of goederen aankopen die je wil gaan verkopen, of moet je jouw salon inrichten en toestellen aankopen. Dat hangt af van de activiteit die je wil opstarten.

Door op voorhand jouw huiswerk te maken, kom je alleszins voorbereid aan de start en vermijd je onaangename verrassingen! ✨

Wil je graag meer nieuws en tips?

Laat jouw e-mailadres hier achter en ontvang interessante nieuwtjes en tips waarmee je aan de slag kan.