Facturen in de boekhouding: hoe lang moet je ze eigenlijk bewaren?

17 augustus 2023

‘Annelies, hoe lang moet ik de facturen van mijn boekhouding bijhouden?’ 馃Ь

Een vraag die mij geregeld gesteld wordt. En had je mij die vraag gesteld v贸贸r 2022, dan had ik een ander antwoord gegeven dan dat ik je nu geef.

Tot 31 december 2021 was de termijn dat je jouw facturen moest bewaren 7 jaar. Tenzij je verlies had gemaakt, dan moest je de facturen van dat verliesjaar bijhouden tot 7 jaar nadat je dat verlies hebt gerecupereerd. Want je moet het verlies natuurlijk nog kunnen bewijzen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn de regels veranderd. Nu moet je jouw facturen 10 jaar bewaren. Tenzij je verlies maakt. Net zoals vroeger moet je ze dan bijhouden tot wanneer je dat verlies recupereert, en dat tot 10 jaar nadien.

Afhankelijk van wanneer jouw facturen dateren, moet je ze dus 7 of 10 jaar bijhouden. Een factuur van v贸贸r 2022 moet je 7 jaar bijhouden, een factuur vanaf 2022 moet je 10 jaar bijhouden.

Met uitzondering dus wanneer je verlies had, dan moet je rekenen vanaf het jaar nadat je dit verlies in aftrek hebt genomen.

De termijn van 7 of 10 jaar begint te lopen na afloop van het boekhoudkundig jaar. De facturen van 2023 moet je dus bijhouden tot 31/12/2023. Het gaat dan zowel om aan- als verkoopfacturen, dagontvangsten en alles om deze ontvangsten te kunnen aantonen.

Maar het zou niet over boekhouding gaan als er op die regel niet een aantal uitzonderingen zouden zijn:

  • Facturen van onroerende goederen waarop btw werd afgetrokken moet je 15, of in sommige gevallen zelfs 25 jaar bijhouden. Dat heeft te maken met de termijn waarbinnen de btw kan herzien worden
  • Facturen van investeringen moet je bijhouden tot 10 jaar na de laatste afschrijving (of 7 jaar v贸贸r 2022)

 

Nu hoor ik jou al zuchten bij het idee van die stapels dozen op jouw zolder, met de facturen van de afgelopen 10 jaar. Wel, dan heb ik goed nieuws voor jou. Je mag jouw facturen namelijk ook digitaal bewaren! 馃捇

Zorg dan wel voor een duidelijk leesbare scan, inclusief alle details van de factuur. Als je zorgt dat de factuur digitaal kan geraadpleegd worden, dan mag je al die dozen met papier gewoon meegeven met de vuilkar. 馃殯

 

Wil je graag meer nieuws en tips?

Laat jouw e-mailadres hier achter en ontvang interessante nieuwtjes en tips waarmee je aan de slag kan.