Starten in bijberoep: de 3 grootste valkuilen

25 augustus 2024

 Heb je besloten om te starten in bijberoep? Congratz! 👏 Als je die knoop hebt doorgehakt, dan heb je al een eerste horde genomen.

Of je nu broedt op het idee om megalekkere taarten te gaan bakken of je bent een creatieve ziel die magische logo’s ontwerpt, als ondernemer hebben we allemaal één ding gemeen: cijfers. Nee, niet de cijfers op je bankrekening (hoewel die natuurlijk ook belangrijk zijn), maar die andere cijfers – de belastingen, sociale bijdragen en btw. Ja, die cijfers waar je stiekem liever in een grote boog rond loopt.

Wil je weten waar je best op let als je gaat starten in bijberoep? Ik ga er in deze blog dieper op in,  zodat je helemaal voorbereid aan de start komt.

 

Belastingen

We beginnen met het leukste eerst: belastingen 😁 Het zal niet als een verrassing komen dat je belasting moet betalen op wat je gaat verdienen met je bijberoep. België zou anders België niet zijn, nietwaar? 😉

Als je werkt als zelfstandige in bijberoep, dan heb je al andere inkomsten. Belangrijk om weten is dat de inkomsten uit jouw bijberoep worden opgeteld bij je andere inkomsten. Dat betekent dat je mogelijk in een hogere belastingschijf terechtkomt. En dus, je leest het goed – je bijberoep kan je meer kosten dan je denkt als je het belastingplaatje niet in de gaten houdt.

Wat wil dat zeggen? Als je een winst van 15.000 euro hebt in bijberoep, zal je daar meer belasting op moeten betalen dan wanneer je diezelfde 15.000 euro verdient in hoofdberoep. Enkel en alleen omdat je al andere inkomsten hebt die in de lagere belastingschijf vallen.

Dus, wat te doen? Hou vanaf dag één een deel van je inkomsten apart voor die onvermijdelijke belastingfactuur. Een veelgehoorde tip is om de helft van je winst opzij te zetten. Yep, I know, dat klinkt veel. Maar als je een mooie job hebt in hoofdberoep is de helft niet overdreven. En beter te veel dan te weinig, toch? Zo voorkom je dat je tegen het einde van het jaar verrast wordt door een dikke rekening waar je niet op had gerekend. Heb je teveel opzij gezet, dan heb je aan het einde van de rit een mooi extraatje voor jezelf.

 

Sociale bijdragen

Ah, sociale bijdragen. Wil je starten in bijberoep, dan ontsnap je daar niet aan. Wat je waarschijnlijk wel weet, is dat je als bijberoeper minder sociale bijdragen moet betalen dan een zelfstandige in hoofdberoep.

Maar pas op! De minimale sociale bijdragen zijn ongeveer een 100 euro per kwartaal. Dat is niet zo veel, zal je denken. Maar als jouw onderneming wat begint te draaien, zal dat niet voldoende zijn. Jouw sociale bijdragen worden berekend op jouw winst, dus hoe meer je verdient, hoe hoger je sociale bijdragen zullen zijn.

Het is dus belangrijk om jouw inkomsten goed bij te houden en regelmatig te checken hoeveel je moet opzij zetten voor die bijdragen. Anders zal je vroeg of laat een onverwachte afrekening gepresenteerd krijgen.

 

BTW

Last but not least: de btw. Wil je starten in bijberoep, zorg dat je vanaf het begin helder hebt of de vrijstellingsregeling geschikt is voor jou of niet. Heb je daar nog geen idee van? Dan kan je er hier meer over lezen.

Maak je gebruik van de vrijstellingsregeling, hou dan zeker de drempel van 25.000 euro in de gaten. Als je daar over gaat, moet je ineens wel btw aanrekenen. Daar hou je nu best al rekening mee als je je prijzen bepaalt. 

Ben je btw-plichtig, zorg dan zeker dat je de btw die jouw klanten betalen netjes opzij zet, zodat je die elk kwartaal kan doorstorten naar de btw-administratie.

 

Conclusie: know your numbers

Ja, ik weet het, je bent ondernemer geworden om je passie te volgen, niet om de hele dag cijfers door te spitten. En zeker niet als je gaat starten in bijberoep. Maar geloof me, met een beetje aandacht voor je belastingen, sociale bijdragen en btw, voorkom je een hoop kopzorgen. Cijfers zijn misschien niet je beste vrienden, maar ze hoeven ook geen vijanden te zijn.

Dus, pak die rekenmachine erbij (of je favoriete boekhouder 😉) en zorg dat je grip krijgt op je cijfers. Want hoe beter jij je financiële zaken op orde hebt, hoe meer tijd je overhoudt om te doen wat je echt leuk vindt: ondernemen! Succes!

Wil je graag meer nieuws en tips?

Laat jouw e-mailadres hier achter en ontvang interessante nieuwtjes en tips waarmee je aan de slag kan.