Ben je een kleine ondernemer met een jaaromzet van maximum €25.000 euro? Dan is de btw vrijstellingsregeling misschien iets voor jou! Met deze regeling moet je geen btw aanrekenen op je verkopen, wat je heel wat administratieve rompslomp bespaart. 😉
Maar wat zijn de voordelen van die vrijstellingsregeling, en hoe kan je ermee beginnen als je momenteel in de gewone btw-regeling zit?
Wat is de btw vrijstellingsregeling? 🤔
De btw-vrijstellingsregeling is een regeling die kleine ondernemingen vrijstelt van het heffen van btw op hun verkopen. Dit betekent dat je geen btw hoeft te rekenen aan je klanten en dat je ook geen btw hoeft af te dragen aan de overheid.
De vrijstellingsregeling is een keuze. Je bent dus niet verplicht hiervan gebruik te maken, en als je er gebruik van wil maken moet je dat ook expliciet laten weten aan de btw-administratie.
Voordelen van de btw vrijstellingsregeling 🤩
Er zijn verschillende voordelen verbonden aan de btw vrijstellingsregeling:
- Minder administratie: Je hoeft geen rekening te houden met de btw in jouw boekhouding.
- Lagere kosten: Wanneer je je boekhouding uitbesteedt, bespaar je vaak op de de kosten van een boekhouder of boekhoudsoftware.
- Voordeliger voor je klanten: Werk je voor particuliere klanten, dan kan je je prijzen aantrekkelijker maken voor je klanten omdat je geen btw moet aanrekenen
Voorwaarden voor de btw vrijstellingsregeling📋
Om gebruik te kunnen maken van de vrijstellingsregeling moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Je jaaromzet mag niet meer bedragen dan €25.000 euro
- Je moet je klanten op de hooogte brengen dat je gebruik maakt van de vrijstellingsregeling door de vermelding “bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen” op jouw facturen
- Je mag geen btw aftrekken op je aankopen.
- Je moet een jaarlijkse klantenlisting indienen in bepaalde gevallen.
Hoe kan je starten met de btw vrijstellingsregeling? 📝
Je kan niet zomaar op elk moment overstappen naar de vrijstellingsregeling. Wanneer je jouw onderneming start, kan je meteen kiezen of je gebruik wil maken van de vrijstellingsregeling of niet.
Eens je in de gewone btw-regeling bent gestart, kan je maar op 2 tijdstippen in het jaar overstappen: 1 juli of 1 januari.
Wil je op 1 juli starten, dan moet je dit laten weten aan de btw-administratie vóór 1 juni. Wil je op 1 januari overstappen, dan breng je de btw-administratie daarvan op de hoogte vóór 15 december
Is de btw vrijstellingsregeling iets voor jou? 🤔
De btw vrijstellingsregeling kan een interessante optie zijn als je geen hoge omzet hebt. Het maakt jouw administratie wat eenvoudiger en in sommige gevallen kan je ook je prijzen aantrekkelijker maken voor jouw klanten.
Echter, er zijn ook enkele nadelen aan de regeling. Zo mag je geen btw aftrekken op je aankopen, wat een extra kost kan betekenen.
Of de btw-vrijstellingsregeling iets voor jou is, hangt dus af van je specifieke situatie. Weeg de voor- en nadelen goed af en maak dan een weloverwogen beslissing.
Meer daarover kan je lezen in deze blogpost.
Heb je nog vragen? 🤔
Heb je nog vragen over de btw-vrijstellingsregeling? Twijfel je of het voor jou interessant is?
Schrijf je dan in voor onze volgende maandelijkse Q&A, waar je een antwoord krijgt op jouw vraag.