Jawel, geloof het of niet, maar we zitten al in het laatste kwartaal. 2024 vliegt weer voorbij! 💥 Voor je het weet zit je alweer aan de kersttafel met cadeaus en kalkoen.
Maar voor we daar belanden, is er één ding waar je als ondernemer even bij stil moet staan: het laatste kwartaal. Jep, het moment waarop je nog even snel kan schakelen voor het jaar voorbij is.
In plaats van weg te duiken achter een stapel papieren (of gewoon de laptop dicht te klappen), is dit hét moment om je cijfers erbij te pakken. En nee, je hoeft geen wiskundewonder te zijn om te begrijpen wat die cijfertjes betekenen. Ik neem je mee in een overzicht van de belangrijkste cijfers waar je naar kunt kijken, zodat jij met een gerust hart kunt zeggen: “Ik heb mijn zaakjes op orde.” En wie weet, ontdek je waar je nog kunt winnen!
1. Omzet vs. verwachting: hoe sta je ervoor?
Laten we beginnen met de basis: je omzet. Dat klinkt misschien als een open deur, maar weet jij hoe jouw omzet dit jaar verhoudt tot je doelen? Als je je doelen hebt gesteld in januari (of stiekem in april omdat het er eerder niet van kwam, no worries!), is het tijd om te zien hoe je ervoor staat. Ligt je omzet op schema of blijf je een beetje achter?
💡Tip: als je wat achterloopt, geen paniek. Het laatste kwartaal biedt genoeg kansen om een eindsprint te trekken. Misschien kun je een speciale actie doen of je marketing een tandje bijzetten om die laatste klanten binnen te halen.
Heb je je doel al behaald? Tijd om even te vieren en misschien alvast vooruit te denken aan volgend jaar. Win-win!
2. Uitgaven: waar gaat je geld naartoe?
Cijfers die je niet mag negeren: je uitgaven. Soms kan je nog zo tevreden zijn met jouw omzet, maar als je uitgaven door het dak gaan, ben je er weinig mee op. Kijk goed waar je geld naartoe gaat. Zijn er kosten die je makkelijk kunt drukken zonder dat het je bedrijf schaadt? Zijn alle kosten noodzakelijk?
Vraag jezelf af: Heb je echt elke maand die dure softwarelicentie nodig? Of kun je misschien besparen op kantoorbenodigdheden? Met een beetje creatief boekhouden (niks illegaal, gewoon slim nadenken), kun je vaak nog flink wat besparen in de laatste maanden van het jaar. En dat geld kun je gebruiken om volgend jaar met een voorsprong te beginnen.
3. Winst: the holy grail
En dan, het allerbelangrijkste: je winst. Uiteindelijk gaat het er niet om hoeveel je verdient, maar hoeveel je overhoudt. Dit is het getal waar je eigenlijk het meeste op moet letten. Want wat is een hoge omzet als je uiteindelijk niets overhoudt? Wees dus eerlijk tegen jezelf: maak je winst?
Zo niet, dan is het tijd om je kosten nog eens goed door te lichten (zie puntje 2), of om te kijken naar nieuwe manieren om extra omzet te genereren. Misschien een upsell of cross-sell proberen? Hoe dan ook, het laatste kwartaal is jouw kans om die winst nog wat op te krikken. En geloof me, je zal er blij om zijn als je straks je jaarcijfers bekijkt. 💸
4. Belastingen: oeps, dat ook nog
Nu moet ik je even herinneren aan iets dat je ongetwijfeld minder leuk vindt: je belastingen. Begrijpelijk, want niemand wil meer betalen dan nodig. Maar hier komt een belangrijke waarschuwing: maak niet zomaar kosten om je belastbare winst te verlagen. Dit is een valkuil waar veel ondernemers intrappen, en het kan je op de lange termijn meer kosten dan het oplevert.
Ja, het klopt dat bepaalde uitgaven je belastbare winst kunnen verlagen. Maar alleen als die kosten nuttig zijn voor je bedrijf! Een nieuwe laptop kopen terwijl je huidige nog prima werkt, of een voorraad inslaan die je eigenlijk niet nodig hebt, alleen maar om minder belasting te betalen? Niet doen! Dat met die voorraad gaat je zelfs geen eurocent belasting besparen, als je de spelregels kent. 🤔
Dus, vraag jezelf altijd af: “Heb ik deze uitgave echt nodig om mijn bedrijf te laten groeien of beter te functioneren?” Als het antwoord ja is, dan is het zeker een slimme zet. Maar als het puur is om belastingvoordelen te behalen, denk er dan nog een keer over na. Slimme ondernemers maken kosten die waarde toevoegen aan hun bedrijf, niet alleen om de belastingdruk te verlagen.
Zorg vooral dat je in het laatste kwartaal een inschatting maakt van de belastingen die je verwacht, en dat je dat geld ook opzij hebt staan. ✔️
5. Cashflow: heb je genoeg buffer?
Last but not least: je cashflow. Dit is vaak de meest onderschatte factor voor ondernemers, vooral voor degenen die niet dagelijks met hun cijfers bezig zijn (hint, hint). Je cashflow is simpelweg het geld dat in en uit je bedrijf stroomt. Maar hoeveel daarvan is eigenlijk beschikbaar als buffer?
Als je in het laatste kwartaal ziet dat je cashflow krap is, kun je misschien beter even op de rem trappen bij sommige uitgaven. Of omgekeerd: als je cashflow goed is, kun je een buffer opbouwen voor het volgende jaar of investeren in een slimme marketingcampagne voor het nieuwe jaar.
💡Tip: heb je wat moeite met die cashflow?
Bekijk dan onze training Je cashflow onder controle
Tijd om te schakelen!
Het mooie aan het laatste kwartaal is dat het voelt als de extra tijd in een voetbalwedstrijd. Er kan nog vanalles gebeuren, fouten rechtzetten en ervoor zorgen dat je straks met opgeheven hoofd het nieuwe jaar in gaat.
Door simpelweg je omzet, uitgaven, winst, belastingen en cashflow even onder de loep te nemen, kun je met een gerust hart die kalkoen op tafel zetten. 🍗
Dus waar wacht je nog op? Zet een kop koffie, trek je cijfers erbij (het hoeft echt niet zo eng te zijn) en maak een plan voor die laatste paar maanden. Succes! 🎉