Van de btw vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen heb je misschien al wel eens gehoord. Maar wat is dat nu precies? Wanneer kom je daarvoor in aanmerking? En wat is het verschil met de gewone btw-regeling?
Wat is de btw-vrijstelling?
Deze regeling is speciaal ontworpen voor kleine ondernemers. Als je hiervoor kiest, vereenvoudigt het je administratie, vooral wat betreft BTW-verplichtingen.
In de vrijstellingsregeling moet je geen btw rekenen aan jouw klanten. Ja, je leest het goed: géén btw! En dat is meteen wat het voor jou zoveel eenvoudiger maakt. Je hoeft dus geen btw-aangiftes in te dienen. 🎉
Wanneer kom je in aanmerking?
Er zijn een aantal voorwaarden waar je moet aan voldoen om van de vrijstellingsregeling gebruik te maken:
– je jaaromzet moet lager zijn dan 25.000 euro
– je mag geen werken in onroerende staat uitvoeren. In mensentaal: je mag geen werken uitvoeren aan een gebouw. Dat geldt voor bijvoorbeeld aanneemers, elektriciens, tuinmannen, schoonmakers enz.
De vrijstellingsregeling is een keuze, je bent dus nooit verplicht om hiervan gebruik te maken. Je moet zelfs expliciet aan de btw-administratie laten weten dat je kiest voor de vrijstellingsregeling.
Is het voordelig om via de vrijstellingsregeling te werken?
Zoals met alles zijn er ook aan de vrijstellingsregeling voor-en nadelen verbonden. Een groot voordeel is uiteraard de eenvoudigere administratie, waardoor je geen btw-aangiftes moet indienen.
De keerzijde van de medaille is dat je ook geen btw kan aftrekken op de aankopen die je doet. Dat wil zeggen dat je in de vrijstellingsregeling de btw op jouw telefoonabonnement niet kan aftrekken, terwijl je dat in de gewone btw-regeling wel zou kunnen.
Daarnaast kan de vrijstellingsregeling ook voordelig zijn als je met particuliere klanten werkt. Zij kunnen geen btw aftrekken, dus voor hen maakt het niet uit of je al dan niet btw aanrekent. Heb je voornamelijk professionele klanten dan kan de vrijstellingsregeling in jouw nadeel werken.
Kan ik stoppen met de vrijstellingsregeling?
Ja, dat kan. Omdat je dat zelf wil, of omdat je dat moet wanneer je niet meer aan de voorwaarden voldoet. Dan moet je dat laten weten aan de btw-administratie. In dit blogartikel kan je daar meer over lezen.