Wanneer en hoe stopt de vrijstellingsregeling btw?

11 november 2023

Wanneer je met jouw onderneming bent gestart, heb je moeten kiezen. Btw vrijstelling of niet? Maar wat als je gekozen hebt voor de btw vrijstellingsregeling. Wanneer moet je dan overgaan naar de gewone regeling? En kan dat op eender welk moment?

Let me tell you!

✅ Eén van de voorwaarden om de vrijstellingsregeling te kunnen gebruiken is dat jouw omzet onder de 25.000 euro blijft. Dus is het ook logisch dat de vrijstellingsregeling stopt voor jou, wanneer je meer omzet behaalt dan die 25K euro.. En dat moet je goed in de gaten houden. Want op het moment dat je de drempel van 25.000 euro over gaat, moet je al btw aanrekenen.

Even een voorbeeldje. Stel dat je een omzet hebt van 24.500 euro. Als je op dat moment iets verkoopt van meer dan 500 euro, waardoor je de drempel van 25.000 dus gaat overschrijden, dan moet je daar meteen al btw op aanrekenen. Je geeft het overschrijden van de drempel best ook zo snel mogelijk door aan de btw-administratie.

💡 Buitenlandse verkopen tellen niet mee voor de drempel van 25K. Net als verkopen van investeringen, bijvoorbeeld de verkoop van een toestel dat je hebt afgeschreven.

🌎 Naast de verplichte overstap naar de gewone btw regeling wanneer je de drempel overschrijdt, kan je ook vrijwillig kiezen om over te stappen. Dat kan je op eender welk moment doen. Dat laat je gewoon weten aan de btw-administratie. De gewone regeling gaat dan in vanaf het einde van de maand na de maand dat je het hebt laten weten.

Dus breng je de btw-administratie op de hoogte op 17 oktober, dan start de gewone regeling vanaf 1 december.

Waarom zou je nu vrijwillig willen overstappen naar de gewone regeling? Omdat je grote investeringen te doen hebt bijvoorbeeld, waarvoor je de btw wil kunnen recupereren. Of omdat je op voorhand al wil anticiperen op het overschrijden van de drempel. Het is ook mogelijk dat jouw aanbod gewijzigd is waardoor je meer met ondernemers gaat samenwerken en minder met particulieren.

Wil je graag meer nieuws en tips?

Laat jouw e-mailadres hier achter en ontvang interessante nieuwtjes en tips waarmee je aan de slag kan.