Gebruik je een boek voor jouw dagontvangsten? Of misschien een kasboek? Misschien klinken deze termen je bekend in de oren, of misschien ook niet
Het dagontvangstenboek en het kasboek worden vaak door elkaar gehaald, maar het zijn verschillende dingen die je ook om verschillende redenen moet invullen en bijhouden. Het is als ondernemer dus geen overbodige luxe dat je weet wat het verschil is tussen het dagontvangstenboek en het kasboek.
Wat is een dagontvangstenboek?
Eenvoudig gezegd, je dagontvangstenboek is waar je al je verkopen noteert waarvoor je geen factuur hebt opgemaakt. Verkoop je een product? Dienst geleverd? Dat gaat allemaal hierin, tenminste als je verkocht hebt aan een particulier, én je hebt voor deze particulier geen factuur opgemaakt.
Geen factuur?
Alleen de verkopen waarvoor je geen factuur maakt, neem je op in het dagontvangstenboek. Dat is ergens ook wel logisch: jouw facturen komen sowieso al in je boekhouding. Als je ze daarnaast ook nog eens in jouw dagontvangsten gaat opnemen, zitten ze 2x in je cijfers. En da’s niet de bedoeling uiteraard.
Enkel particulieren?
In het dagontvangstenboek neem je nooit een verkoop op aan een ander bedrijf. Voor een bedrijf moet je verplicht een factuur maken. Als je het stukje hierboven goed begrepen hebt weet je dus dat zo’n transacties dus niet in het dagontvangstenboek thuishoren.
De manier van betalen maakt niet uit
Het mooie is dat het niet uitmaakt of deze transacties contant, via overschrijving of kredietkaart betaald werden, of eender welke betalingswijze dan ook. Alles wordt genoteerd.
Wat is dan het kasboek?
Het kasboek, aan de andere kant, gaat over alles wat contant is. Betaalt je klant in cash? Kasboek. Moet je contant een leverancier betalen? Opnieuw, kasboek.
Alleen cashtransacties
Het kasboek is als het ware een logboek van alles wat in jouw kassa gebeurt. Geld dat cash binnenkomt en geld dat cash buitengaat. Dat is al een belangrijk verschil met het dagontvangstenboek, waar je enkel noteert wat je verkoopt (of crediteert), en niet wat je aankoopt.
Manier van betalen is bepalend
Bij het kasboek maakt het ook niet uit aan wie je verkocht, en of dat met of zonder factuur was. Het is de manier van betalen die bepaalt of iets in het kasboek moet of niet.
Wat moet nu in welk boek?
Enkele voorbeelden maken het ongetwijfeld duidelijker
Zijn een dagontvangstenboek en kasboek verplicht?
Ja. Tenminste wanneer je transacties hebt die daarin opgenomen moeten worden. Maak je steeds een factuur op, ook voor particulieren, dan heb je geen dagontvangstenboek nodig.
Ontvang je nooit cashbetalingen, én betaal je zelf ook nooit contant voor aankopen voor jouw onderneming, dan is een kasboek evenmin nodig.
Wil je meer leren over boekhouding?
Ontdek Be yOur Own Bookkeeper. Speciaal ontworpen voor kleine ondernemers die hun boekhouding zelf doen. Je leert bij op je eigen tempo aan de hand van stappenplannen, videolessen en templates.
Van het invullen van jouw dagontvangsten tot het bijhouden van jouw kasboek, je vindt er alles terug.