Vermijd de 5 meest gemaakte fouten in de btw-aangifte

20 april 2024

De btw-aangifte is waarschijnlijk niet meteen je favoriete bezigheid als ondernemer. Als je jouw btw-aangifte zelf doet, weet ik dat dat soms een heel uitdagende taak kan zijn. De btw regels zijn ook niet altijd even simpel, waardoor het soms kan zijn dat er foutjes in de aangifte sluipen.

In deze blogpost overlopen we de 5 meest gemaakte fouten in de btw-aangifte. Zo kan jij er alvast voor zorgen dat je deze vergissingen kan vermijden.

 

Btw-fout 1: niet alle verkopen opnemen

Het lijkt een no-brainer, maar het wordt vaak niet nagekeken. En dan zie je dus dingen over het hoofd hé.

Zorg dus dat je geen enkele verkoop vergeet op te nemen. Gebruik je dagontvangsten? Kijk dan na of alle maanden aanwezig zijn en of ze volledig zijn. Werk je met verkoopfacturen? Overloop even of er geen enkele factuur ontbreekt. Zeker als je verkoopt via verschillende platformen is het belangrijk dat je een overzicht houdt, zodat je zeker niets vergeet.

Alle verkopen moeten mee worden opgenomen, ook diegene die nog niet werden betaald.  Doe je dus de btw-aangifte van het 1e kwartaal, dan tellen alle facturen mee van 1 januari tot en met 31 maart.

 

Btw-fout 2: btw onterecht recupereren

Btw recupereren is leuk, maar het mag helaas niet altijd. Daar zie ik het ook vaak fout gaan. Er zijn in België wel wat uitzonderingen waardoor je niet op alles kosten de btw zomaar kan recupereren.

Van restaurantkosten bijvoorbeeld kan je geen btw aftrekken. Ook op autokosten is de btw-aftrek beperkt. Je kan ook alleen maar btw recupereren als je een conforme factuur kan voorleggen. Bij kassaticketjes kan dat dus niet.

Zorg dus dat je op de hoogte bent wat kan en niet kan, zodat je niet met rode kaken staat bij een btw-controle!

 

Btw-fout 3: buitenlandse btw recupereren

Een uitgave gedaan in het buitenland? Dan wordt daar buitenlandse btw op aangerekend. Je voelt hem al aankomen… daar zijn weer andere regeltjes voor. Of wat had je gedacht?

Ik zie vaak gebeuren dat deze buitenlandse btw gerecupereerd wordt via de Belgische btw-aangifte. En helaas pindakaas, dat kan niet. Wil je die buitenlandse btw toch terugvragen? Dan kan je dat enkel via een aparte procedure, en wanneer het gaat over btw van meer dan 50 euro.
Sowieso mag je die btw dus nooit aftrekken in jouw Belgische btw-aangifte.

 

Btw-fout 4: verkeerd aangeven van internationale transacties

Bij internationale transacties draait het heel vaak in de soep bij de btw-aangiftes . I know, de regels hierrond zijn dan ook complex: gaat het over een dienst, of goederen? Binnen of buiten de EU? Allemaal verschillende situaties die op een andere manier in de btw-aangifte moeten worden opgenomen.  Maar het is wel superbelangrijk dat je weet hoe je dit soort aankopen of verkopen in je btw-aangifte zet. Laat het even nakijken door een professional als je twijfelt, of leer zelf hoe het zit in Be yOur Own Bookkeeper.

 

Btw-fout 5: deadline niet respecteren

Deadlines, deadlines… je bent ze vaak liever kwijt dan rijk. Maar als het gaat over de btw zijn ze essentieel. Een btw-deadline missen is als een koud buffet in de zon laten staan: niet goed. Stel herinneringen in op je telefoon, zet het met grote letters in je agenda, of plak een post-it op je voorhoofd (grapje, maar hé, wat werkt dat werkt).

 

En nu jij!

Wil je nog meer controle over jouw btw-aangifte? Schrijf je dan in voor Be yOur Own Bookkeeper. Daar vind je een handig stappenplan dat je door je btw-aangifte loodst en mogelijke fouten helpt te identificeren. En heb je vragen? Die kun je stellen in onze maandelijkse Q&A. Samen zorgen we ervoor dat jouw boekhouding een fluitje van een cent wordt!

Wil je graag meer nieuws en tips?

Laat jouw e-mailadres hier achter en ontvang interessante nieuwtjes en tips waarmee je aan de slag kan.