5 maandelijkse boekhoudtaken voor een administratie zonder stress

28 april 2024

Het einde van de maand nadert, en dat betekent: tijd voor de maandelijkse boekhoudtaken! Een soort administratieve onderhoudsbeurt als het ware. Ja, ik weet het, klinkt misschien niet als het spannendste klusje. Misschien heb je op dat vlak ook wel wat last van uitstel-eritis. Maar geloof me, het is belangrijk.

Met een regelmatige check-up van je boekhouding voorkom je een hoop gedoe en stress. Je krijgt er vanzelf ook meer inzicht in je cijfers door. Daardoor ga je sneller problemen kunnen spotten en betere beslissingen kunnen nemen. En je zorgt dat die boekhouding geen verschrikkelijke chaos wordt waar je nog meer tegenop kijkt dan een berg afwas na een feestmaal voor 100 man.

Maandelijkse boekhoudtaken

Welke administratietaken doe je dan best ? We zetten het hier de belangrijkste maandelijkse must-do’s voor jou op een rijtje.

1. Stuur je facturen uit

Zorg dat je facturen op tijd de deur uit gaan. Geen uitstel! Eén keer per maand is het absolute minimum. Liefst doe je dit zelfs per week. Als je jouw facturen niet verstuurt of er telkens veel te lang mee wacht, komen er ook geen centjes binnen en dat heeft Mr. bankrekening niet zo graag.

Volg ook de openstaande facturen op. Een friendly reminder kan wonderen doen voor je cashflow.

2. Volg je uitgaven op

Zorg dat je ook je eigen rekeningen op tijd betaalt. Maak het jezelf gemakkelijk. Hou alles op een overzichtelijke manier bij, zodat je weet welke facturen al betaald zijn, welke nog moeten betaald worden, en wat daarvan al in jouw boekhouding zit. Met een goed systeem bespaar je jezelf heel wat frustraties (en betalingsherinneringen).

 💡 Tip 💡

 

Met onze boekhoudchecklist hou je een overzicht over welke taken je best wekelijks, per maand en per kwartaal doet. Zo behoud je controle en kan je alles perfect opvolgen. ✅

 

 

3. Kijk je banktransacties na

Eens jouw betalingen allemaal in orde zijn, is het tijd voor jouw boekhouding. Start met het overlopen van alle banktransacties van afgelopen maand, en zorg dat je voor elke betaling een factuur of ticketje in je boekhouding hebt zitten. Het kost wat tijd, maar believe me, het bespaart je behoorlijk wat hoofdpijn achteraf.

 

4. Durf naar je cijfers kijken

Ok, alles zit nu in je boekhouding. Nu is het tijd om je cijfers onder de loep te nemen. Niets om bang van te zijn, ook niet als je denkt dat het niet zo’n goeie maand was. Onthoud: weten als altijd beter dan niet weten. Vergelijk jouw resultaten met vorige maanden, stel doelen en maak plannen voor de toekomst. 

Sla deze stap niet over. Het is cruciaal om inzicht te geven in je onderneming, en grip te krijgen op jouw cijfers. Alleen zo kan je slimme beslissingen maken die je bedrijf vooruit helpen

5. Plan je geld

Last, but definitely not least: plan je geld. Zet maandelijks een bedrag opzij voor jouw belastingen, sociale bijdragen en btw. Door proactief te sparen, voorkom je financiële verrassingen. Het geeft je niet alleen rust, maar je bent ook volledig voorbereid op wat komen gaat. Zo kom je niet in de problemen als die afrekeningen in de bus vallen. Dus doe dat nu maar gewoon. Thank me later.

 

Creëer een nieuwe routine

Elke ondernemer weet dat tijd geld is. Door je boekhouding gestroomlijnd en up-to-date te houden, bespaar je tijd die je kunt investeren in het groeien van je bedrijf. Als je deze maandelijkse boekhoudtaken telkens opnieuw in orde brengt, ben je alvast goed op weg. Bovendien, door consequent je financiële huishouding te beheren, heb je zelf goed zicht op jouw onderneming waardoor je beter kan inspelen op wat je bedrijf nodig heeft.

Misschien kijk je op tegen zo’n maandelijkse routine, vooral als je net begint. Maar weet dat het elke maand makkelijker wordt. Je ontwikkelt een routine, vindt tools die het werk lichter maken, en wie weet, misschien vind je zelfs dat je plezier krijgt in het overzien van je groeiende onderneming.

In het begin zal het wat wennen zijn, maar eens je in het ritme zit, zal je zien dat deze taken steeds vlotter gaan. Maak er een goede gewoonte van en je zult zien: zo moeilijk is het echt niet! 

Dus, stof die mappen af, update je spreadsheets of boekhoudsoftware, en ga aan de slag met je financiële toekomst. 💪

Wil je meer controle over jouw boekhoudtodo’s?

Met onze boekhoudchecklist hou je alles overzichtelijk. In één oogopslag zie je in de checklist meteen welke taken je op elk moment van het jaar moet doen om jouw administratie op orde te houden.

Met de checklist heb je niet alleen een overzicht van je maandelijkse boekhoudtaken, maar ook wat je best per week, kwartaal of per jaar doet.

Enkel nog maar afvinken en klaar! ✅

Wil je graag meer nieuws en tips?

Laat jouw e-mailadres hier achter en ontvang interessante nieuwtjes en tips waarmee je aan de slag kan.