Moet ik mijn boekhouding zelf doen of toch uitbesteden?

7 januari 2024

Het is een vraag die heel wat kleine ondernemers zich wel eens stellen: moet ik mijn boekhouding zelf doen, of besteed ik het toch maar beter uit? 🤔

Zoals met alles is daar geen eenvoudig antwoord op, en zijn er voor- en nadelen wanneer je jouw boekhouding zelf doet.

Kostenbesparend 💰

Most obvious, en vaak ook dé hoofdreden om zelf met je boekhouding aan de slag te gaan. Vooral als bijberoeper of ondernemer met een laag inkomen kan dat een groot verschil in jouw portemonnee betekenen. Als je de kost van een boekhouder kan schrappen, scheelt dat al heel wat.

Controle 👀

Wanneer je jouw boekhouding helemaal zelf doet, zit je er met je neus op. Je gaat dus automatisch meer zicht krijgen op wat er binnenkomt en buitengaat. Je bent ook veel vaker en intenser met jouw cijfers bezig, waardoor je vanzelf meer inzicht gaat krijgen. En daardoor ook sneller kan bijsturen als dat nodig is.

Tijd ⌛ en expertise 🤓

Als je denkt je je eigen boekhouding kan doen door er slechts een paar keer per jaar naar te kijken, omdat het toch gewoon wat cijfertjes overnemen is, dan begin je er beter niet aan.
Zelf jouw boekhouding doen vraagt wat tijd en ook kennis. Als je niet de discipline hebt om alles regelmatig bij te houden, wordt het al snel een chaos. En dat is juist wat je niet wil met een boekhouding.

Je moet ook een zekere mate van kennis hebben. Zelfs met handige software moet je nog altijd weten wat je doet, én ook zorgen dat je het juist doet. Foutjes? Die kunnen duur uitvallen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de nauwkeurigheid en wettelijke naleving van de regels. Als je zelf aan de slag gaat met jouw boekhouding, moet dat ook jouw doel zijn. Met een ‘alles zit in mijn boekhouding en het zal wel goed zijn’-attitude kom je vroeg of laat gegarandeerd in de problemen.

Laat je ondersteunen 🤝

Veel ondernemers die hun boekhouding zelf willen doen voelen zich wat onzeker hun kennis en  hebben vaak graag wat extra ondersteuning. Daarom heb ik als boekhouder de Be yOur Own Bookkeeper, of kortweg BOOB ontwikkeld.

BOOB is een hulpmiddel voor ondernemers die hun boekhouding zelf willen doen, maar zeker willen zijn dat ze het goed doen. In Be yOur Own Bookkeeper zit een schat aan informatie om jouw boekhouding zelf te doen, én krijg je ook persoonlijke ondersteuning en hulp van mij als boekhouder die je nodig hebt om jouw boekhouding op orde te houden. 👍

Wil je met een gerust hart jouw boekhouding doen? Lees hier meer over BOOB.

Wil je graag meer nieuws en tips?

Laat jouw e-mailadres hier achter en ontvang interessante nieuwtjes en tips waarmee je aan de slag kan.