Hoe kan je als zelfstandige extra pensioen opbouwen?

14 januari 2024

Als zelfstandige is het belangrijk om vooruit te kijken en iets opzij te zetten voor je oude dag. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om als zelfstandige extra pensioen op te bouwen. Zegt VAPZ, IPT, POZ… jou iets? Het zijn allemaal manieren om een extraatje op te bouwen voor jouw pensioen als zelfstandige. Daarnaast heb je ook nog het klassieke individuele pensioensparen.

Zie je door het bos de bomen niet meer? Ik zet alles graag voor jou op een rijtje.

 

🔗 VAPZ: voor alle zelfstandigen

De naam zegt het zelf al. De VAPZ of voluit Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen is een manier voor zelfstandigen om aanvullend pensioen op te bouwen bovenop hun wettelijk pensioen.

Het is fiscaal voordelig aangezien de gestorte bedragen aftrekbaar zijn van jouw inkomsten. Het bedrag dat je kan storten is dan weer begrensd op basis van jouw inkomen. Je kan dus niet zomaar storten wat je zelf wil.

Om een VAPZ af te sluiten moet je zelfstandige in hoofdberoep zijn, of minstens evenveel sociale bijdragen betalen als het minimum voor een zelfstandige in hoofdberoep.

 

🤝 IPT: voor zelfstandigen met een vennootschap

Werk je via een vennootschap? Dan is de IPT, of Individuele Pensioen Toezegging een interessante optie. Hierbij doet de vennootschap de stortingen voor jouw aanvullend pensioen. De vennootschap kan dit inbrengen als kost. Het voordeel voor jou als zelfstandige komt pas bij jouw pensioen.

Ook hier is er een maximaal bedrag dat je kan storten, dat wordt berekend aan de hand van inkomsten als zelfstandige (in dit geval doorgaans jouw loon als bedrijfsleider).

 

👤POZ: voor zelfstandigen zonder vennootschap

De POZ, of PensioenOvereenkomst voor Zelfstandigen, is bedoeld voor zelfstandigen zonder vennootschap. De gestorte premies leveren een fiscaal voordeel op van 30%.

De VAPZ is fiscaal iets interessanter. Daarom is het aan te raden eerst de VAPZ te benutten, waarna je eventueel via de POZ nog bijkomend kan sparen voor jouw pensioen, zoals zelfstandigen met een vennootschap dat kunnen doen via een IPT.

 

💡 Individueel pensioensparen: voor iedereen

Naast het pensioensparen voor zelfstandigen kan je natuurlijk ook nog altijd individueel pensioensparen.

Daar kon je tot en met 2023 tot 990 euro sparen voor een belastingvoordeel van 30%, of 1.270 euro sparen voor een belastingvoordeel van 25%.

Het goede nieuws is dat deze bedragen in 2024 werden opgetrokken. In 2024 kan je tot 1.020 euro sparen voor een belastingvoordeel van 30%, of 1.310 euro voor een belastingvoordeel van 25%. Op die manier kan je dus een groter fiscaal voordeel krijgen.

Het is maar dat je het weet 😉

 

Of je nu een zelfstandige bent met of zonder vennootschap, er zijn verschillende opties beschikbaar om fiscaal voordelig te sparen voor je pensioen.

Elk van deze opties heeft zijn unieke voordelen en beperkingen. Het is belangrijk om je persoonlijke situatie en toekomstplannen in overweging te nemen bij het kiezen van de juiste pensioenspaarformule.

Wil je graag meer nieuws en tips?

Laat jouw e-mailadres hier achter en ontvang interessante nieuwtjes en tips waarmee je aan de slag kan.