Moet je btw betalen in de vrijstellingsregeling?

28 januari 2024

 

Btw vrijstellingsregeling

Als ondernemer heb je ongetwijfeld al gehoord van de vrijstellingsregeling btw. Dat is een speciale regeling waar ondernemers met een omzet van minder dan 25.000 euro gebruik van kunnen maken. Je moet dan geen btw aanrekenen aan jouw klanten en dus ook geen btw-aangiftes indienen. Dat maakt de hele boekhouding en administratie wat eenvoudiger.

Maar hoe zit het dan met de btw op jouw aankopen? Daar bestaan wel eens misverstanden over, merk ik.

 

Wat met BTW op aankopen? 🤔

Wanneer je in de gewone btw-regeling zit, kan je de btw op jouw aankopen recupereren. Dat wil zeggen, als je iets aankoopt van 100 euro + 21 euro btw, dat je die 21 euro terugkrijgt. Jawel, je leest het goed. Je krijgt dat terug. Weliswaar niet rechtstreeks.. Je kan die btw aftrekken van de btw die jij hebt aangerekend aan jouw klanten, en elk kwartaal na jouw btw-aangifte moet doorstorten naar de btw-administratie.

In de vrijstellingsregeling kan je de btw op jouw aankopen niet recupereren. Je krijgt dus niets terug van de btw op wat je hebt aangekocht. Dat is meteen het grootste nadeel aan die regeling. Het hangt dus (onder andere) af van de hoeveelheid aankopen die je doet, of deze regeling interessant kan zijn voor jou of niet. Daarover lees je meer in dit blogartikel.

 

BTW betalen, hoe zit dat? 🧐

Zoals gezegd moet je in de gewone btw-regeling elk kwartaal btw betalen aan de btw-administratie. Dat gaat dan over de btw die jouw klanten aan jou hebben betaald, waar je de btw op jouw aankopen van mag aftrekken vooraleer je dat aan de btw-administratie gaat doorstorten..

Wanneer je in de vrijstellingsregeling zit, krijg je geen btw van jouw klanten. Je moet dan ook niet elk kwartaal die btw betalen aan de btw-administratie. 

En het is juist daarover dat er vaak misverstanden ontstaan. Als ondernemer onthoud je vooral: ‘ik moet geen btw betalen’. Maar dat gaat dus enkel over het betalen van de btw die jij hebt ontvangen van jouw klanten. Niet op de btw die jij moet betalen op jouw aankopen.

 

Pas op met btw in het buitenland 😲

Vooral bij aankopen in het buitenland durft het al eens verkeerd lopen. Wanneer je daarbij jouw btw-nummer doorgeeft, wordt er geen btw aangerekend. Leuk, kan je dan denken. Dat heb ik lekker uitgespaard.

Helaas, pindakaas. Daar komt dan die strenge boekhouder zeggen dat je daar toch nog btw op moet betalen via een zogenaamde bijzondere btw-aangifte. En het antwoord is dan vaak: ‘Hoezo, in de vrijstellingsregeling moet ik toch helemaal geen btw betalen?’.

Maar zoals hierboven uitgelegd, gaat dat dus over het doorstorten van de btw. Op alles wat je aankoopt, moet je helaas altijd btw betalen, ook wanneer je aankoopt in het buitenland. Daarbij maakt het niet uit of je meteen in het buitenland btw betaalt of dit in België doet via een bijzondere btw-aangifte. Maar onder die btw, geraak je dus helaas niet onderuit. 🤷‍♀️

 

Nu weet je hoe het zit met die btw in de vrijstellingsregeling. Toch niet helemaal zeker? Check met jouw boekhouder, of stel jouw vragen in de volgende maandelijkse Q&A !

Wil je graag meer nieuws en tips?

Laat jouw e-mailadres hier achter en ontvang interessante nieuwtjes en tips waarmee je aan de slag kan.