Hoe kiezen tussen boekhouden in Excel of een boekhoudprogramma?

21 januari 2024

Hoe kies je tussen Excel en een boekhoudprogramma?

Als (startende) ondernemer heb je duizend-en-één taken en evenveel beslissingen te maken. Eén daarvan is: “Hoe hou ik mijn financiën bij zonder mijn verstand te verliezen?”. Kies je voor boekhoudsoftware, of kan dat ook in Excel?

Soms moet je het niet te ver zoeken. Je kan perfect jouw boekhouding in Excel bijhouden.

Maar ik hoor het jou al vragen:

 

Een boekhouding in Excel, is dat nog wel van deze tijd?

Dat is een hele goeie vraag. Wie mij een beetje kent weet dat ik een hevige fan ben van alles wat digitalisering betreft. Hoe digitaler, hoe liever. Het is een beetje mijn dada als (online) boekhouder.

Maar als startende ondernemer kan een eenvoudig excel-bestand een prima alternatief zijn. Het is eenvoudig, zonder teveel poespas, en je bent in no-time vertrokken.

 

Niet voor iedereen

Al ga ik eerlijk zijn.. Een excel-boekhouding is ook niet voor iedereen de beste keuze. Ben je btw-plichtig? Dan raad ik echt wel een boekhoudprogramma aan. Dat verkleint het risico op fouten en dan is de investering in een boekhoudprogramma relatief klein tegenover de boetes die je kan oplopen bij foutieve btw-aangiftes.

Begint jouw onderneming te groeien, en heb je wel wat facturen in jouw boekhouding te verwerken? Dan ga je met een goed boekhoudprogramma ook wel wat tijd kunnen besparen. 

 

Excel vs. boekhoudprogramma

Wanneer je een Excel-boekhouding gaat vergelijken met boekhoudsoftware, zie je meteen enkele verschillen:

  • Excel is goedkoper en flexibeler: je kan het aanpassen aan jouw eigen noden.
  • Met een goede boekhoudapp ga je kunnen automatiseren en verklein je de kans op fouten.
  • In Excel moet je alles manueel inbrengen, terwijl je met boekhoudsoftware vaak veel tijd kan besparen, zeker als het over grotere volumes gaat.

 

Het is dus geen one-size-fits-all. Je moet de verschillen in overweging nemen, kijken naar wat je nodig hebt, en op basis daarvan de beste keuze gaan maken voor jouw onderneming.

 

Wat is voor jou de beste keuze?

 

Stel je Excel en boekhoudsoftware voor als gereedschappen in jouw financiële gereedschapskist.

Excel is als de veelzijdige schroevendraaier – geweldig voor snelle oplossingen en kleine klusjes. Maar wanneer de werklast toeneemt, heb je dan niet de krachtige boormachine nodig? Dat is jouw boekhoudsoftware, klaar om het zware werk met precisie en snelheid aan te pakken.

Het gaat er dus om dat je het juiste gereedschap gebruikt voor de taak die voorhanden is. Het hangt er dus een beetje vanaf, wat voor jou een goeie keuze is. Maar of je nu kiest voor Excel of een boekhoudprogramma, de cursus Be yOur Own Bookkeeper (BOOB) is een must voor elke ondernemer die zijn boekhouding zelf doet. Via BOOB krijg je ondersteuning bij het zelf doen van jouw boekhouding. De cursus is zo opgebouwd dat het niet uitmaakt hoe of waar je je boekhouding bijhoudt. We zorgen gewoon dat je het op de juiste manier doet!

In BOOB hebben we zelfs een Excel-template toegevoegd waarmee je zelf je boekhouding kunt doen. En wie aan de slag wil met een boekhoudprogramma, krijgt een korting van 30 euro op het boekhoudprogramma Dexxter.

Dus of je nu kiest voor de digitale route of gewoon een goeie ouwe Excel gebruikt, met Be yOur Own Bookkeeper ben je er helemaal klaar voor! 

 

Wil je graag meer nieuws en tips?

Laat jouw e-mailadres hier achter en ontvang interessante nieuwtjes en tips waarmee je aan de slag kan.