Hoe verander je van sociaal verzekeringsfonds?

5 mei 2024

Als zelfstandige moet je verplicht aansluiten bij sociaal verzekeringsfonds. Maar wat als je wil overstappen naar een ander fonds? Is dat mogelijk? Hoe pak je dat aan en waar moet je allemaal op letten? Geen zorgen! We leggen jou uit hoe je dit proces vlot en zonder stress kunt aanpakken. 😊

 

Wat doet een sociaal verzekeringsfonds? 

Een sociaal verzekeringsfonds is verantwoordelijk voor het berekenen en innen van de sociale bijdragen die jij verschuldigd bent op basis van jouw inkomen als zelfstandige. Daarnaast zorgen ze ook voor de uitbetaling van bepaalde uitkeringen waar je recht op hebt als zelfstandige, zoals bij arbeidsongeschiktheid.

 

Waarom zou je willen overstappen? 

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen om van fonds te wisselen. Misschien rekent een ander sociaal verzekeringsfonds lagere beheerskosten aan, of bieden ze extra diensten aan. Het kan ook zijn dat je simpelweg niet tevreden bent met de service van jouw huidig fonds. 

 

Hoe stap je over? 

Veranderen van sociaal verzekeringsfonds is op zich niet heel ingewikkeld, maar er zijn wel enkele belangrijke punten waar je rekening mee moet houden.  

Timing

Je kan alleen aan het begin van een nieuw jaar overstappen. Tijdens het jaar kan dat niet, je zit dus altijd een volledig kalenderjaar bij hetzelfde fonds.

Ook denk je er best goed op voorhand aan. Wil je op 1 januari van het volgende jaar veranderen, dan moet je rekening houden met een opzegtermijn van 6 maanden. Dat wil zeggen dat je ten laatste op 30 juni jouw opzeg moet geven aan jouw huidige sociaal verzekeringsfonds. 

Voorwaarden

Je mag ook niet zomaar elk jaar veranderen. Je moet minstens 4 jaar aangesloten zijn bij jouw huidige sociaal verzekeringsfonds. Eerder kan je dus niet veranderen.

Ook moet je zorgen dat al jouw sociale bijdragen betaald zijn tegen het einde van het jaar. Zijn er nog openstaande bijdragen, dan gaat de overstap niet door, en moet je dus minstens een jaar langer bij jouw huidige fonds blijven.

Procedure

Heb je besloten om over te stappen, dan dien je daarvoor een aanvraag in bij het nieuwe fonds. Zij zorgen voor de opzeg van jouw huidige sociaal verzekeringsfonds. Hou er rekening mee dat jouw aanvraag moet kunnen verwerkt worden. Wacht er dus niet mee tot 30 juni.

Extra tips voor een soepele overstap

  • Vergelijk: voordat je besluit over te stappen, vergelijk de tarieven, diensten en reputatie van verschillende fondsen.
  • Controleer je huidige status: zorg dat je op de hoogte bent van alle lopende verplichtingen bij je huidige fonds.
  • Check met je boekhouder: overleg met je boekhouder over de overstap. Voor de opvolging van jouw sociale bijdragen is het belangrijk dat hij of zij dat op een vlotte manier kan doen, en op de hoogte is van jouw overstap.

Conclusie 

Overstappen van sociaal verzekeringsfonds is niet zo moeilijk, als je maar rekening houdt met de voorwaarden. Denk er op tijd aan en zorg dat je al jouw bijdragen tijdig betaalt. Zo verloopt jouw overstap zonder problemen.

 

Wil je graag meer nieuws en tips?

Laat jouw e-mailadres hier achter en ontvang interessante nieuwtjes en tips waarmee je aan de slag kan.