Wat moet je doen met een Voorstel Vereenvoudigde Aangifte

26 mei 2024

Het is weer tijd voor de belastingaangifte!  Heb je al eens gehoord van een Voorstel Vereenvoudigde Aangifte, ofwel een VVA?

In deze blogpost gaan we dieper in op wat een VAA precies is, wat is er bijzonder aan is en wat je ermee moet doen.

Wat is een Voorstel Vereenvoudigde Aangifte?

Een VVA is eigenlijk een vooraf ingevulde versie van je belastingaangifte. De fiscus heeft jouw aangifte al ingevuld op basis van de gegevens die ze van je hebben. Zo hoef je niet alle gegevens zelf in te vullen. Makkelijk, niet?

“So what?”, kan je nu denken. “Dat is toch bij veel mensen zo?”. Klopt, maar het grote verschil is dat je een gewone aangifte nog expliciet zelf moet indienen, zelfs al werden er al gegevens vooraf ingevuld. Bij een VVA is dat niet zo. Die wordt automatisch ingediend. Het is dus belangrijk dat je jouw VVA bekijkt voor de datum van automatische indiening, zodat je nog aanpassingen of correcties kan aanbrengen indien nodig.

Wie krijgt zo’n VVA?

Niet iedereen krijgt automatisch een VVA. Het is meestal voor mensen met een eenvoudig inkomen zonder ingewikkelde fiscale situaties. Denk aan studenten, gepensioneerden of werknemers, die geen onroerende inkomsten of buitenlandse inkomsten hebben.

 

Hoe ontvang je een VVA en wat doe je ermee?

Je krijgt een melding via jouw eBox of per post wanneer er voor jou een VVA of Voorstel Vereenvoudigde Aangifte werd opgemaakt.
Het is belangrijk dat je jouw VVA controleert voordat ze automatisch wordt ingediend. Zelfs al wordt alles vooraf ingevuld, de fiscus kan zich wel eens vergissen. Zo worden bijvoorbeeld aftrek voor kinderopvang of giften niet altijd automatisch of correct ingevuld. 

Als alles klopt, hoef je niets te doen. Klopt er iets niet, dan moet je de wijzigingen doorgeven en jouw gewijzigde VVA indienen.

Waar moet je op letten?

Wanneer je je VVA nakijkt kijk je best volgende dingen na:

⚡ aantal personen ten laste en eventueel fiscaal co-ouderschap
⚡ fiscale fiches: werden alle inkomsten correct ingevuld?
⚡ werden alle giften opgenomen?
⚡ heb je alle uitgaven voor kinderopvang ingebracht?
⚡ kan je roerende voorheffing terugvragen voor ontvangen dividenden

Het kan jou veel 💰💰💰 besparen door dit na te kijken.

Wacht er niet te lang mee want op 15 juli wordt deze aangifte automatisch ingediend en kan je er niets meer aan wijzigen.

Waar moet je dus doen met een VVA?

Een Voorstel Vereenvoudigde Aangifte klinkt als makkelijk en eenvoudig. Maar zelfs al werd alles al voor jou ingevuld, dan neem je best toch de tijd om alles grondig na te kijken, óók als je volgens de berekening geld terugkrijgt.  Zo ben je zeker dat je niets laat liggen.

Als er een wijziging moet gebeuren aan jouw VVA moet je dat vóór 15 juli doen. Wacht dus niet tot het laatste moment om alles na te kijken, zodat je nog een professional kan inschakelen indien nodig. 

 

Wil je graag meer nieuws en tips?

Laat jouw e-mailadres hier achter en ontvang interessante nieuwtjes en tips waarmee je aan de slag kan.