Een bedrijfsfeest geven: een fiscaal voordeel?

18 mei 2024

Je onderneming bestaat 1 jaar, en dat moet gevierd worden! 🎉 Maar hoe pak je dat aan zonder dat jouw boekhouding een kater krijgt?

Voordat je de ballonnen ophangt en de uitnodigingen verstuurt, bekijk je best eerst eens de boekhoudkundige en fiscale kant van het organiseren van zo’n feestje.

Wat kan je aftrekken?

Als je een feestje geeft, dan kan je bepaalde kosten aftrekken. Denk daarbij aan huur van een zaal of drankjes en hapjes 🥂. Het gaat dan wel enkel over de kosten die je maakt om zakelijke relaties te ontvangen, jouw klanten en leveranciers dus. Nodig je ook familie en vrienden uit, dan is op z’n minst dat gedeelte niet aftrekbaar.

Kosten die je maakt voor zo’n feestje worden in boekhoudtermen ook wel ‘receptiekosten’ of ‘onthaalkosten’ genoemd. Nu zijn er voor zo’n receptiekosten wel een paar addertjes wat aftrekbaarheid betreft. Of wat had je gedacht?

Niet volledig aftrekbaar

Receptiekosten of onthaalkosten zijn maar voor de helft aftrekbaar. Dat wil zeggen dat je van een feestje dat jou 1.000 euro kost, maar 500 euro zal kunnen aftrekken van jouw winst. Dat wat betreft de inkomstenbelasting.

Als het gaat over de btw heb ik nog wat slechter nieuws: de btw op zo’n kosten kan je helemaal niét recupereren. Nul, nada, noppes. Je kan die niet-aftrekbare btw dan wel gewoon toevoegen aan jouw kosten.

 

Een alternatief: bedrijfsfeest op restaurant?

Je kan er ook voor kiezen om jouw feestje op restaurant te houden. Daarvoor gelden er andere fiscale regels. Het gaat dan niet meer om ‘receptiekosten’, maar wel om ‘restaurantkosten’. En die zijn 69% aftrekbaar. Je zal dus meer kunnen inbrengen van een bedrijfsfeest op restaurant, dan van een receptie die je zelf organiseert.

Voor de btw verandert er niets. Die is voor restaurantkosten ook niet aftrekbaar, net zoals voor receptiekosten.

 

Conclusie

Kosten die je maakt voor een feestje voor jouw onderneming kan je inbrengen, maar niet volledig. Een feestje op restaurant is fiscaal voordeliger dan een receptie. Ga je op restaurant, dan zijn deze kosten 69% aftrekbaar, geef je een receptie, dan is dat maar 50%. De btw op die kosten kan je nooit recupereren.

Laat de champagnekurken maar knallen, nu je weet hoe het zit met die kosten in je boekhouding. Feest ze!🎈

 

Wil je graag meer nieuws en tips?

Laat jouw e-mailadres hier achter en ontvang interessante nieuwtjes en tips waarmee je aan de slag kan.