Werkelijke of forfaitaire beroepskosten: hoe zit dat nu?

1 juni 2024

Misschien heb je nog nooit gehoord van forfaitaire kosten, misschien ook al wel. Maar je hebt er heel waarschijnlijk wel al gebruik van gemaakt. Al was je je er misschien niet van bewust.

In deze blogpost kom je meer te weten over beroepskosten, meer bepaald forfaitaire beroepskosten en werkelijke beroepskosten, wie er gebruik van kan maken, en wat in welke situatie voor jou interessant is.

 

Wat zijn forfaitaire beroepskosten?

Forfaitaire beroepskosten zijn eigenlijk een soort standaard aftrekposten die je kunt gebruiken om je belastbaar inkomen te verlagen. In plaats van elke factuur en elk bonnetje tot in detail bij te houden, mag je een vast bedrag aftrekken, afhankelijk van jouw inkomen. Het bedrag dat je op die manier kan aftrekken wordt door de fiscus bepaald.

 

Wie kan gebruik maken van forfaitaire kosten?

Iedereen met een beroepsinkomen kan hiervan profiteren: zowel werknemers, bedrijfsleiders als ondernemers met een eenmanszaak. Je moet dan jouw kosten niet bewijzen, maar er wordt een vast, forfaitair bedrag van jouw inkomen afgetrokken. Zo moet je jouw werkelijke kosten niet bewijzen.

Was je ooit als werknemer aan de slag, dan heb je zo dus waarschijnlijk onbewust gebruik gemaakt van deze forfaitaire kostenaftrek. Wanneer je jouw werkelijke kosten niet bewijst, wordt de forfaitaire aftrek namelijk automatisch toegepast op jouw inkomen.

 

Kiezen voor forfaitaire kosten of werkelijke beroepskosten?

Wat is het meest interessante voor jou: werkelijke beroepskosten of toch de forfaitaire?

Forfaitaire kosten zijn vooral voordelig als je niet zo heel veel uitgaven hebt die je zou kunnen aftrekken, of als je het gewoonweg te veel gedoe vindt om alles bij te houden.

De meeste werknemers en bedrijfsleiders hebben niet zo heel veel werkelijke kosten die ze kunnen bewijzen. Daarom is het in heel veel gevallen interessanter om te kiezen voor de forfaitaire kostenaftrek.Β 

Heb je een eenmanszaak dan heb je meestal wel behoorlijk wat werkelijke kosten die je kan aftrekken (= al jouw facturen en bonnetjes). In dat geval is het kostenforfait dus enkel interessant wanneer je niet zo heel veel kosten hebt. Bijvoorbeeld wanneer je als freelancer werkt.

πŸ’‘Tip

In onze masterclass ‘belastingaangifte voor eenmanszaken’ gaan we dieper in op de forfaitaire en werkelijke beroepskosten, en hoe je kan vergelijken en berekenen wat jou het meeste voordeel oplevert.

Schrijf je hier in.

Hoeveel bedraagt de forfaitaire kostenaftrek?

Voor werknemers en zelfstandigen met een eenmanszaak bedraagt de forfaitaire kostenaftrek 30% van het beroepsinkomsten, met een maximum van 5.750 euro (inkomsten 2024).Β 

Dat wil zeggen, als je een beroepsinkomen hebt van 20.000 euro, dat er 5.750 euro wordt afgetrokken, waar je dus geen belasting op moet betalen, zonder dat je daarvoor iets moet doen!

Voor bedrijfsleiders is dat maar 3% van het beroepsinkomen, met een maximum van 3.030 euro (inkomsten 2024). Dit percentage ligt lager omdat veel van hun beroepskosten door de vennootschap worden betaald.

 

Wat moet je dus zeker onthouden?

Met forfaitaire kosten kan je extra belasting besparen als je niet veel werkelijke beroepskosten hebt. Je houdt voor jouw eenmanszaak toch best nog alle facturen en bonnetjes bij, zodat je kan bepalen of je boven of onder het forfait valt. Zo kan je de voor jou meest voordelige optie kiezen.

πŸ‘‡πŸ‘‡ Krijg je graag nog meer tips voor jouw belastingaangifte? πŸ‘‡πŸ‘‡

Masterclass
Belastingaangifte voor eenmanszaken

⭐ Hoe kan je berekenen of forfaitaire of werkelijke beroepskosten interessant zijn voor jou?

⭐ Leer hoe je elk cijfer in de belastingaangifte zonder twijfel kan invullen

⭐ Ontdek de meestvoorkomende fouten in de belastingaangifte, zodat jij deze kan vermijden en geen enkel belastingvoordeel laat liggen

Wil je graag meer nieuws en tips?

Laat jouw e-mailadres hier achter en ontvang interessante nieuwtjes en tips waarmee je aan de slag kan.