Heb je een aparte bankrekening nodig voor jouw onderneming

16 april 2023

Heb je een aparte bankrekening nodig voor jouw onderneming?

Mijn kort en bondig antwoord: ja. Het iets genuanceerder antwoord: een aparte bankrekening is niet altijd verplicht, maar wel aan te raden.

Heb je een vennootschap?

Voor een vennootschap is het simpel: een eigen bankrekening op naam van de vennootschap is verplicht. Er is een strikte scheiding tussen wat van jou is en wat van de vennootschap is. Voor een vennootschap is een aparte bankrekening dus een must.

Heb je een eenmanszaak?

Voor een eenmanszaak is het niet verplicht een aparte bankrekening te hebben. Wat van jou is, is van jouw eenmanszaak en omgekeerd.

Maar toch raad ik altijd aan om een aparte bankrekening te openen. En wel om 2 goeie redenen:

  • om het overzicht in jouw business en cijfers te bewaren
  • eenvoudiger bij fiscale controle.

Je kan ook perfect meerdere bankrekeningen hebben: bijvoorbeeld eentje waarvan je jouw kosten betaalt en eentje waar je jouw buffer opbouwt en een potje opzij zet voor btw en belastingen.

Onthoud dus: ja, je hebt een aparte bankrekening nodig voor jouw onderneming. Niet alleen omdat het soms verplicht is, maar zeker ook omdat dat het voor jou eenvoudiger en overzichtelijker maakt.

Tip

Vaak volstaat een gewone particuliere rekening. Die kost meestal minder en voldoet voor de meeste eenmanszaken. De extra services die je krijgt bij een professionele rekening heb je in de meeste gevallen niet nodig.

Wil je graag meer nieuws en tips?

Laat jouw e-mailadres hier achter en ontvang interessante nieuwtjes en tips waarmee je aan de slag kan.