De 3 meest gemaakte fouten bij DIY-boekhouding

23 april 2023

Als ondernemer zelf je boekhouding doen kan veel tijd en geld besparen, maar het kan ook makkelijk fout gaan als je niet oppast.

In dit artikel bespreek ik de 3 meest gemaakte fouten bij eigen boekhouding, zodat jij deze fouten kan vermijden en je financiën op orde kunt houden.

 

Vergeten bonnetjes of facturen

Een veelvoorkomende fout bij eigen boekhouding is het vergeten van bonnetjes of facturen. Een bonnetje is snel verloren, en je vergeet al makkelijk waar je de factuur hebt gelaten van een aankoop enkele maanden geleden. Daardoor laat je geld liggen, en zijn ook jouw cijfers niet correct. Zorg er daarom voor dat je facturen op regelmatige basis invoert in je administratie of bewaar ze op een vaste plek, zodat je ze op een later moment kunt verwerken.

 

Slecht bijhouden van betalingen

Het bijhouden van betalingen is essentieel. Zowel wat er binnenkomt als wat er buitengaat. Alleen zo heb je inzicht in jouw financiële situatie en kan je op tijd factureren en betalen. Houd bij welke facturen nog openstaan. Dit voorkomt onnodige betalingsherinneringen en houdt je cashflow op orde. 

 

Deadlines missen

Ken de belastingdeadlines. ‘Ik ben het vergeten’ is echt geen goed excuus voor de belastingadministratie. Een te late aangifte of betaling kan leiden tot boetes en intresten, en dat willen we dus niet. Op de hoogte zijn van de deadlines waar jij rekening mee moet houden is dus onvermijdelijk als je niet in de problemen wil komen.

Zorg dat jij deze fouten vermijdt en houd je financiën op orde door je boekhouding goed bij te houden. Gebruik eventueel handige tools of software om het proces te vergemakkelijken. Zo kun je als ondernemer met een gerust hart je boekhouding zelf doen en tijd en geld besparen.

Wil je graag meer nieuws en tips?

Laat jouw e-mailadres hier achter en ontvang interessante nieuwtjes en tips waarmee je aan de slag kan.