3 veelvoorkomende fouten in de belastingaangifte

8 juni 2024

Belastingaangifte doen is een beetje als jongleren: het ziet er makkelijk uit totdat je zelf de ballen in de lucht moet houden. En zeker als het over jouw eenmanszaak gaat. Fouten in de belastingaangifte kunnen onverwachte gevolgen hebben, en voor je het weet, betaal je te veel of krijg je de belastingdienst op je dak. Maar no worries! We lijsten voor jou enkele veel voorkomende fouten op die worden gemaakt in de belastingaangifte, zodat jij ze alvast kan vermijden.

Verkeerde cijfers in de verkeerde code

Ik heb het al zo vaak gezien: fouten in de belastingaangifte. De winst invullen waar de brutomarge moet komen. De sociale bijdragen onder de verkeerde code, of anders nog: onder de juiste code, maar ook nog eens bij de kosten gerekend, dubbel voordeel dus. En dat is uiteraard niet de bedoeling. Of vergeten aanduiden dat het om een bijberoep gaat.

Er zijn zoveel codes in de belastingaangifte dat een vergissing al snel gemaakt is. Zorg dus dat je goed weet welk bedrag onder welke code thuishoort, zodat je geen onaangename verrassingen krijgt van de belastingdienst.

 

Geen rekening houden met fiscale aftrekbeperkingen

Niet alle kosten kan je zomaar volledig inbrengen. Zo kan je het privé gedeelte van een kost niet aftrekken. Al wist je dat waarschijnlijk al wel. Maar er zijn ook fiscale aftrekbeperkingen op bepaalde soorten kosten, denk maar aan autokosten bijvoorbeeld! Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van deze regels zodat je geen fouten maakt die je duur te staan komen.

💡Tip:
Wil je zeker zijn dat je niets over het hoofd ziet? Schrijf je dan in voor onze masterclass 

Investeringaftrek niet benutten

Veel ondernemers laten geld liggen door de investeringsaftrek over het hoofd te zien. Deze aftrekpost maakt het mogelijk een percentage van de investeringen die je hebt gedaan, extra af te trekken van de winst. Of je nu je salon opnieuw hebt ingericht, of hebt geïnvesteerd in een degelijke computer, check altijd of je in aanmerking komt voor deze aftrek. Het kan serieus wat schelen op die belastingbrief!

 

Tot slot

Voilà, met deze tips weet je alvast waar je extra goed op moet letten. Jouw belastingaangifte hoeft niet stressvol te zijn als je de regels kent en je administratie op orde hebt. En onthoud: als je twijfelt, is het altijd een goed idee om professioneel advies in te winnen. Zo kan je fouten in de belastingaangifte voorkomen.

Daarom nodigen we je uit om je in te schrijven voor onze masterclass ‘Belastingaangifte voor eenmanszaken’. Tijdens deze masterclass gaan we dieper in op alles wat je moet weten om je belastingaangifte foutloos en voordelig in te dienen. Schrijf je nu in en breng die aangifte in orde als een fluitje van een cent!

 

Masterclass
Belastingaangifte voor eenmanszaken

20 juni 2024 om 19u

via Zoom (met replay)

Wil je graag meer nieuws en tips?

Laat jouw e-mailadres hier achter en ontvang interessante nieuwtjes en tips waarmee je aan de slag kan.