Je hebt het ongetwijfeld al eens gehoord: voorafbetalen als zelfstandige is belangrijk. Maar je hebt geen idee wat, wanneer of hoe. Wanneer start je met voorafbetalingen, en hoe doe je dat dan?
Wat zijn voorafbetalingen?
Wil je rust als ondernemer rond jouw belastingen, dan zijn voorafbetalingen een must. Elke voorafbetaling die je doet, is eigenlijk al een voorschot op de belasting die je gaat moeten betalen.
Het grote voordeel? Dat geld zit al bij de belastingdienst, dus je kan het al niet meer ‘per ongeluk’ gaan uitgeven. En dus zal ook die belastingafrekening niet meer zo hoog zijn. Klein attakske alvast vermeden op die manier.
Een ander voordeel: voorafbetalen als zelfstandige zorgt ervoor dat je minder belasting zal moeten betalen. Want als je geen of niet genoeg voorafbetalingen doet, dan moet je namelijk méér belasting betalen, want je krijgt een belastingverhoging aangerekend. Een soort boete in feite, omdat je niets op voorhand hebt betaald.
Wanneer kan je beginnen met voorafbetalen als zelfstandige?
Eigenlijk op eender welk moment. Maar in feite telt: hoe vroeger op het jaar, hoe beter. Want het voordeel dat je krijgt door jouw voorafbetaling, is groter wanneer je het eerder in het jaar doet. Zo ga je dus sneller van die belastingverhoging af geraken, of ze kunnen verminderen.
Er zijn in feite 4 data die je in gedachten moet houden: 10 april, 10 juli, 10 oktober en 20 december. Na elk van deze datums verkleint het voordeel van een voorafbetaling een beetje. Maar dan nog is het beter om wél vooraf te betalen, dan helemaal niet.
Concreet wil dat dus zeggen dat het geen verschil maakt of je nu een voorafbetaling doet op 2 februari of 2 april. Het voordeel blijft gelijk. Maar met een voorafbetaling op 2 april ga je wel nog een beetje meer voordeel doen dan met een voorafbetaling op 22 april. Hoeveel dat precies is, leer je in deze blogpost.
Je kan dus op eender welk moment starten met voorafbetalen als zelfstandige. Het maakt niet uit of je de eerste betaling pas in het midden van het jaar doet. Je moet gewoon zorgen dat je voldoende betaalt.
💡 In onze cursus Be yOur Own Bookkeeper zit een rekentool waarmee je zelf kan berekenen hoeveel belastingverhoging je kan vermijden met een voorafbetaling. Zo kan je dus zorgen dat je niet teveel, maar ook niet te weinig voorafbetaalt.
Waarom zou je voorafbetalen?
De vraag is eerder: waarom zou je niét voorafbetalen als zelfstandige? Er zijn namelijk genoeg redenen om het wel te doen:
- vermijden van boetes: door voldoende vooraf te betalen, ontloop je de belastingverhoging die wordt toegepast als je wacht tot het einde van het jaar. Deze verhoging kan oplopen en is in principe gewoon weggesmeten geld.
- beter cashflow management: als je voorafbetaalt, verdeel je de belastinglast over het hele jaar. Dit helpt je om betere financiële planning te doen en voorkomt dat je aan het einde van het jaar of bij de belastingafrekening voor verrassingen komt te staan.
- gemoedsrust: door je belastingen gedurende het jaar te regelen, verminder je de jaarlijkse stress rond belastingstijd. Dit geeft je meer tijd en energie om je te focussen op het groeien van je bedrijf. 🚀
Hoe doe je een voorafbetaling?
Eigenlijk is dat heel simpel. Je kan dat gewoon doen via MyMinFin.
Daar vind je het rekeningnummer en de gestructureerde mededeling waarmee je een voorafbetaling kan doen voor jouw onderneming. Die gestructureerde mededeling is gebaseerd op jouw ondernemingsnummer. Daarmee wordt de betaling automatisch aan jouw onderneming gelinkt. Het is dus héél belangrijk dat je de juiste mededeling gebruikt.
Maar het kan nog makkelijker!
Je kan ook gewoon vanuit MyMinFin zelf de betaling te doen. Je kan daar trouwens ook de voorafbetalingen opvolgen die je in het verleden al gedaan hebt.
Wat moet je dus onthouden?
Je kan starten met voorafbetalingen op eender welk moment. Je hebt meer voordeel om wel te beginnen met voorafbetalen als zelfstandige dan om het niet te doen. Je vermijdt er een belastingverhoging mee, en een hoge belastingafrekening. Daarnaast zorgt het ook voor een betere spreiding in jouw cashflow.